România, cea mai capricioasă vară din ultimii ani. Record de coduri roșii

România, cea mai capricioasă vară din ultimii ani. Record de coduri roșii

România se confruntă cu cea mai capricioasă vară din ultimii ani, canicula cuprinzând în ultimele zile mai bine de jumătate de țară și cele mai multe coduri roșii de vreme rea din istorie.

În luna iunie, am trecut de la o primăvara secetoasă, la ploi torențiale, care au dus la viituri și pierderi de vieți omenești.

Agenția Națională de Meteorologie a emis doar în lunile iunie și iulie numai puțin de 128 coduri roșii de vreme rea, cele mai multe din istorie. Anul trecut în toate cele trei luni de vară au fost doar 64, potrivit digi24.ro.

Cantitățile de precipitațiile înregistrate în centrul, estul și vestul țării, dar și în sud, au impus cele 85 de coduri roșii din luna iunie în aceasta vară.

Ne puteți urmări și pe Google News

România s-a confruntat în ultimele două luni cu fenomene extreme: precipitații însemnate, viituri, grindină, iar în unele locuri, caniculă. În iunie au fost cele mai multe precipitații de când se fac măsurători.

De la începutul anului și până acum au fost emise aproximativ 2100 de avertizări de vreme rea. Dintre acestea, aproape 130 au fost doar de cod roșu.

Elena Mateescu, directorul ANM a declarat: "Comparativ cu vara anului 2019, când au fost emise doar 64, ne aflăm la dublul numărului, care confirmă creșterea fenomenelor meteorologice extreme. Putem vorbi de o lună iunie, a cincea lună cea mai ploioasă din istoria măsurătorilor meteorologice".

De asemenea, în ultimele două luni. A fost nevoie de peste 2000 de intervenții le pompierilor.

Adrian Marin, purtător de cuvânt al IGSU: "În toate județele țării s-au înregistrat efecte, în urma inundațiilor produse la nivel național au fost afectate peste 6000 de gospodării pompierii intervenind pentru extragerea apei din locuințe, curți, beciuri și subsoluri".

Potrivit specialiștilor de vină pentru vremea capricioasă este încălzirea globală.

"O mare parte din severitatea acestor fenomene poate fi pusă pe seama încălzirii globale, în sistemul climatic avem o cantitate sporită de căldură datorită gazelor cu efect de seră care rețin din radiația solara directă. Trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene și la o accelerare a caracteristicilor lor", declarat climatologul Roxana Bojariu, la Digi 24.

Meteorologii spun că precipitațiile vor scădea în luna august, iar seceta, deja prezentă un zonele de sud, se va accentua.