Evenimentul Zilei > International > 800 de JIHADIȘTI, la un pas de a LUA cu ASALT Europa! Avertismentul CUMPLIT al președintelui TRUMP pentru Marea Britanie și țările UE
800 de JIHADIȘTI, la un pas de a LUA cu ASALT Europa! Avertismentul CUMPLIT al președintelui TRUMP pentru Marea Britanie și țările UE

800 de JIHADIȘTI, la un pas de a LUA cu ASALT Europa! Avertismentul CUMPLIT al președintelui TRUMP pentru Marea Britanie și țările UE

Președintele american Donald Trump a cerut Marii Britanii, Franței și Germaniei să-și preia cetățenii deveniți jihadiști ISIS, să-i judece și să-i ducă la închisoare.

Trump a amenințat că, în caz contrar, cei 800 de jihadiști capturați în Siria vor fi eliberați. El a explicat că acești teroriști, originari din state ale Uniunii Europene, ar putea pătrunde în Europa, dacă nu vor fi judecați și încarcerați.

 

Într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a scris: „Statele Unite ce Marii Britanii, Franței, Germaniei și altor aliați europeni să-și ia înapoi cei peste 800 de luptători ISIS capturați în Siria și să-i aducă în fața justiției. Califatul este gata să cadă. Ar fi foarte rău să fim nevoiți să le dăm drumul.

SUA nu și-ar dori să-i vadă pe acești jihadiști pătrunzând în Europa, lucru pe care aceștia vor să-l facă. Noi am făcut atât de multe și am cheltuit atât de mult; e timpul ca și alții să preia acele lucruri pe care le pot face”. 

Cei peste 800 de jihadiști ISIS sunt în prezent reținuți pe o suprafață de 700 de metri pătrați. 

Anunțul liderului de la Casa Albă vine în contextul retragerii americane din Siria. 

Vineri, preşedintele american Donald Trump a spus că în 24 de ore va fi făcut un anunţ privind „califatul” Statului Islamic (SI), în contextul în care jihadiştii grupării extremiste continuă să îşi apere ultima redută în Siria. „Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acest lucru va fi anunţat în 24 de ore”.

Preşedintele american a indicat deja că anunţul oficial, cu o puternică încărcătură simbolică, privind sfârşitul acestui „califat” autoproclamat urmează să fie făcut în curând. Acest anunţ privind sfârşitul „califatului”, ceea ce înseamnă pierderea de către SI a tuturor teritoriilor pe care le controla în Siria şi Irak, ar urma să fie un preambul la retragerea trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie.

Aproximativ 2.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Siria. Forţele Democrate Siriene (SDF), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, luptă în acest moment în estul Siriei pentru a elibera şi ultima porţiune de teritoriu controlată de Statul Islamic. 

Trump a lăudat din nou vineri acţiunea guvernului său şi a armatei americane în Siria. El a afirmat că s-a împiedicat astfel „masacrarea, probabil, a trei milioane de persoane”.