Modalitatea de exprimare a realizatorului TV, Mircea Badea, "este pur si simplu insultătoare, nu este justificată nici de dezbaterea unui subiect de interes public" şi nici nu se încadrează în limitele dozei de exagerare şi provocare permise de CEDO.
Daunele morale
Afirmaţiile aparţin magistratului care a decis că Badea, în solidar cu postul de televiziune Antena 3, trebuie să plătească daune morale de 5.000 de euro către preşedintele ANI, Horia Georgescu. Într-o serie de emisiuni, la "Sinteza zilei" sau "În gura presei", Badea spunea despre demnitar că este "slugă băsistă jegoasă", "sluga aia băsistă spălată", "giumbix", "oooo, anist", "ochelărică de la ANI" sau "gulie".
Judecătoarea a explicat că declaraţiile sunt denigratoare, iar parte din acestea au fost făcute în emisiunea "Sinteza Zilei", care nu este pamflet.
"Instanţa reţine că, prin activitatea sa mediatică, Mircea Badea a depăşit sfera caracterului informativ care prezintă interes pentru opinia publică, aducând grave atingeri demnităţii unei persoane, ştirbind drepturile constituţionale ale lui Horia Georgescu… instanţa constată că există o faptă ilicită," a motivat Judecătoria Sectorului 1.
Se pretindea umorist
Judecătoarea mai arată că Badea s-a apărat făcând referire la statutul juridic al umoristului. "Badea Mircea este însă realizator de emsiune TV şi nu şi-a însuşit până acum calitatea de umorist. De altfel, umoristul este definit ca fiind un scriitor ale cărui opere au mult umor (…), deci nici în această ipoteză nu se justifică afirmaţiile pârâtului cu privire la aspectul fizic al reclamantului", se mai arată în motivare.
Badea: "Motivarea este noaptea minţii!"
● Imediat după publicarea motivării, Mircea Badea a reacţionat dur pe Facebook, împotriva judecătorului. "A motivat onorata instanţă Focşa Raluca, soţia ofiţerului SRI, Focşa Mircea Vlad, sentinţa favorabilă lui Giumbix. Motivarea este noaptea minţii", a postat comicul TV. Din motivare:
● "Instanţa reţine că modalitatea de exprimare a pârâtului este pur şi simplu insultătoare, nu este justificată nici de dezbaterea unui subiect de interes public şi nici nu se încadrează în limitele dozei de exagerare şi provocare permise de articolul 10 din CEDO (dreptul la liberă exprimare -n.r) şi jurisprudenţa Curţii. Aceste afirmaţii au fost făcute în cadrul emisiunii "Sinteza zilei", care nu este un pamflet. De altfel, o astfel de exprimare nu poate fi acceptată nici în cadrul unei emisiuni pamfletare", arată judecătoarea.
● Mircea Badea a explicat în faţa judecătorilor că el îşi exercită profesia "animat de un crez puternic în profesia de jurnalist", în ciuda faptului că, nu de puţine ori, jigneşte anumiţi jurnalişti, pocindu-le numele.
De ce plăteşte Antena 3
● Instanţa a motivat de ce alături de Mircea Badea trebuie să plătească şi postul Antena 3, deţinut de familia preşedintelui PC, Dan Voiculescu. "Emisiunile în cadrul cărora au fost făcute afirmaţiile denigratoare reţinute mai sus au fost difuzate de postul Antena 3. Astfel, în urma difuzării acestor emisiuni, societatea a realizat profituri şi în acelaşi timp, îşi asumă o răspundere cu privire la aspectele redate în conţinutul acestora", se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 1.
● "Având în vedere cele prezentate, instaţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile angajării răspunderii civile, pentru săvârşirea unei fapte ilicite care a adus un prejudiciu grav demnităţii reclamantului", se mai arată în hotărârea judecătorească. Decizia Judecătoriei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Te-ar putea interesa și: