Evenimentul Zilei > Actualitate > „Je suis Charlie”. Presa, în doliu după atentatul șocant din Paris
„Je suis Charlie”. Presa, în doliu după atentatul șocant din Paris

„Je suis Charlie”. Presa, în doliu după atentatul șocant din Paris

„Evenimentul zilei” a relatat despre cea mai neagră zi din istoria presei franceze, când, anul trecut, în luna ianuarie, 10 jurnaliști și doi polițiști au fost uciși în redacția revistei săptămânale de satiră Charlie Hebdo.

 „Franța era ieri în stare de șoc după cel mai grav atentat comis în ultimele patru decenii pe teritoriul său. Trei teroriști islamiști au ucis 12 persoane, dintre care doi polițiști, la redacția săptămânalului satiric «Charlie Hebdo», o răzbunare sângeroasă după publicarea, începând cu 2011, a mai multor caricaturi cu Profetul Mahomed în diferite ipostaze. Masacrul a avut loc după doar o oră de la publicarea pe Twitter a unei noi caricaturi în care apare Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, organizația teroristă care face ravagii în Orientul Mijlociu și pentru care luptă peste 3.000 de musulmani europeni”, scriau pe 8 ianuarie Simona Stupar și Paul Ciocoiu în articolul deschidere de ziar.

Evenimentul zilei a redat, atunci, reacții ale unor francezi și români aflați în Franța. Atentatul i-a lăsat pe francezi înmărmuriți. „Societatea franceză este șocată. Nu se aștepta la un atentat de o așa amploare chiar în inima Parisului. Starea de șoc este și mai mare cu cât victimele sunt în majoritate ziariști”, a declarat pentru EVZ Jonas Mercier, corespondent la București al ziarului francez „La Croix”. „A fost un dezastru. Începem să trăim cu frică. Avem senzația că trăim într-o societate fără apărare”, ne-a declarat și Erica Andriescu, o româncă din Paris. Acest fenomen luat proporții în Franța, toată lumea este panicată, tristă, când mergem cu metroul în fiecare zi ne gândim că noi putem fi următoarele victime și nu putem face nimic în acest sens”, a adăugat ea.