JAPONIA trimite cea mai mare NAVĂ DE RĂZBOI în Marea Chinei de Sud

JAPONIA trimite cea mai mare NAVĂ DE RĂZBOI în Marea Chinei de Sud

Japonia plănuiește să trimită cel mai mare vas al său într-un turneu de trei luni prin Marea Chinei de Sud, începând din luna mai, au declarat trei surse citate de Reuters. Este cea mai mare demosntrație de forță în plan navaș din regiune, de la Al Doilea Război Mondial încoace.

China susține că aproape toate apele disputate sunt ale sale și are o prezență militară în zonă tot mai mare, ceea ce îngrijorează Japonia și Occidentul, iar SUA patrulează frecvent, pe mare și în aer, pentru a asigura libertatea de navigație, scrie Reuters.

Izumo, un portelicopter, comandat doar în urmă cu doi ani, va opri pe traseu în Indonezia, Singapore, Filipine și Sri Lanka înainte de a se alătura exercițiului comun Malabar, cu vase ale armatei americane și indiene, în Oceanul Indian, în luna iulie.

Apoi se va întoarce în august în Japonia, au precizat sursele citate. „Scopul este să fie testată capacitatea Izumo, atunci când este trimisă într-o misiune de durată”, a spus una dintre surse, care cunoaște planul. „Se va antrena cu Forțele Navale Americane în Marea Chinei de Sud”, a adăugat cel care a cerut să rămână anonim, pentru că nu este autorizat să vorbească cu presa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un purtător de cuvânt al Forței Maritime de Apărare a Japoniei a refuzat să comenteze.

Taiwan, Malaezia, Vietnam, Filipine și Brunei revendică și ele părți din mare, care are rezerve bogate de pește, petrol și gaze, și unde comerțul pe mare este evaluat la circa 5 trilioane de dolari anual.

Japonia nu are nicio revendicare în aceste ape, dar are o dispută separată cu China în Marea Chinei de Est.

Japonia vrea să-l invite pe președintele din Filipine, Rodrigo Duterte, care a strâns legăturile cu China, în ultimele luni, și a criticat vechea alianță cu SUA, să viziteze portelicopterul Izumo, când nava se va afla la circa 100 km vest de Manila.

Izumo are 249 metri lungime și este cel mai mare transportator din vremea celui de-al doilea război mondial și poate transporta până la 9 elicoptere. seamănă cu portavioanele amfibii de asalt, folosite de forțele navale americane, dar nu are puntea pentru lansarea avioanelor și a altor ambarcațiuni.