Chirac a fost inculpat pe 21 noiembrie 2007 pentru deturnare de fonduri publice în dosarul privind presupusele posturi fictive plătite de cabinetul primarului Parisului, funcţie ocupată de Chirac în perioada 1977-1995. Chirac este suspectat că ar fi dirijat salariile angajaţilor inexistenţi către aliaţii săi politici, care i-au susţinut campaniile electorale pentru preşedinţie.

Procesul aduce de fapt la un loc două cazuri separate. Primul vizează şapte presupuse posturi fictive, în care Chirac este acuzat de conflict de interese, iar al doilea – 21 de posturi, în care Chirac este acuzat de deturnare de fonduri. Mai mulţi oameni au fost condamnaţi în legătură cu acest caz în 2004, inclusiv fostul premier, actual ministru de externe, Alain Juppe, care a fost găsit vinovat de fraudă şi deturnare de fonduri publice.  

În septembrie 2010, primăria Parisului a acceptat o înţelegere care viza transferul unei sume de 2,2 milioane de euro din partea lui Chirac şi a partidului său, în schimbul renunţării la procesul civil. Organizaţia anti-corupţie Anticor a cerut însă anularea înţelegerii şi reluarea procesului.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte al Franţei este chemat în faţa justiţiei. Un sondaj dat publicităţii în 2009 arăta că majoritatea francezilor consideră acest lucru drept normal şi că fostul preşedinte trebuie să răspundă în faţa legii ca orice cetăţean. O diferenţă între ceilalţi cetăţeni şi Jacques Chirac există: el a fost protejat timp de 12 ani de imunitatea oferită de funcţia de şef al statului.

Fostul preşedinte a negat în repetate rânduri acuzaţiile. Dacă va fi găsit vinovat el riscă o pedeapsă de până la 10 ani în închisoare şi o amendă de 150.000 de euro. Puţini comentatori se aşteaptă însă la o condamnare a fostului preşedinte.