Evenimentul Zilei > Social > Izolați în Spațiu, având sub ei o planetă răvășită de pandemie
Izolați în Spațiu, având sub ei o planetă răvășită de pandemie

Izolați în Spațiu, având sub ei o planetă răvășită de pandemie

Un echipaj de trei persoane a andocat cu succes joi la bordul Stației Spațiale Internaționale, lăsând în urmă o planetă afectată de COVID-19.

Anunțul a fost făcut joi de către agenția spațială Ruscosmos pe site-ul său de internet.

Anatoli Ivanișin și Ivan Vagner de la Ruscosmos și Chris Cassidy de la NASA au atins ISS la ora14.13 GMT, la ceva mai puțin de șase ore de la decolarea de pe cosmodromul din Baikonur, unde epidemia de COVID-19 a provocat modificări ale protocolului pre-lansării.

În mod obișnuit, echipajul care pleacă răspunde la mai multe întrebări ale presei, după care își ia rămas bun de la familii și prieteni.

De data aceasta, nu a mai fost posibil din cauza restricțiilor de călătorie impuse de epidemie, deși echipajul a răspuns la întrebările presei prin e-mail într-o conferință de presă online.

Cassidy, de 50 de ani, a recunoscut că echipajul a fost afectat de faptul că familiile lor nu s-au putut afla la Baikonur, la decolare.

Astronauții se plasează cu regularitate în carantină înaintea misiunilor spațiale și dau conferințe de presă din spatele unui perete de sticlă, pentru a fi protejați de infecții.

Acest proces a început mai devremede cât de obicei, de această dată, adică luna trecută, când cei trei și echipa de rezervă s-au izolat în interiorul centrului de formare Star din afara Moscovei.

ISS are de obicei la bord câte șase persoane și un spațiu locuibil de 388 de metri cubi, mai mare decât o casă cu șase camere, potrivit NASA.

Niște dimensiuni pe care mulți dintre cei aflați acum în izolare pe Terra le invidiază.