ACCEPT

Avem nevoie de acceptul tău!

În conformitate cu Regulamentul (UE) 679/2016, te informăm că noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum modulele cookie de pe site, pentru a asigura funcționalitatea și navigarea în siguranță pe site, pentru a ne analiza traficul, pentru a oferi funcții pentru rețelele de socializare și pentru a-ți îmbunătăți experiența de utilizare, personalizând conținutul și reclamele pe care le vezi.

Avem nevoie de acceptul tău pentru a folosi în continuare aceste tehnologii pe site și pentru a-ți oferi o experiență de navigare cât mai plăcută.

Te poți răzgândi și îți poți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, printr-o simplă revenire pe site.

Editura Evenimentul si Capital

ITO - Bucuria de-a-Fi-laolaltă întru Hristos

Autor: | | 0 Comentarii | 348 Vizualizari

Sufletul românului, încă din primele veacuri ale existenței sale, s-a născut prin simplul „a fi”, iar împrejurimile contextuale i-au fost pilon spre „devenire”.

Așa cum un copil nou venit pe lume își desăvârșește personalitatea în dependență de factorii externi care îi marchează fiecare pas, așa se întâmplă și cu tânărul în societate. De aceea, se poate afirma cu certitudine această năzuință înnăscută și sete a românilor spre Frumos, care nu a cunoscut o perioadă de „devenire”, ci a existat dintotdeauna în firescul său. Frumosul despre care vorbim și-a extins ramurile precum un arbore în plină vitalitate, cuprinzând o arie largă de obiceiuri și ocupații, a căror sevă roditoare s-a unit într-un singur dor de Cer: dorul veșniciei nebiruite. În acest context, darul poveștilor reprezintă una din ramurile pe care Dumnezeu a înzestrat-o cu multă autenticitate, imprimându-i specificul românesc.

Zâmbetul românului

Călătorind în timp și spațiu, prin vicistitudinile veacurilor, observăm că românul are un farmec al său: nu uită niciodată să zâmbească, scoțând la iveală o tainică poveste, cu izvoare adânci ce își prind rădăcina direct în inimă! Și astfel, printre atâtea file de miracol etern, s-a născut un nou crâmpei de viață, expresie a setei de identitate și de sens. S-a născut Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din toată lumea, care are loc în fiecare an începând cu 2014 în România, acest spațiu al spiritualității ortodoxe și al frumosului atemporal, în care periplul sensibilității și al bucuriei își caută calea în sufletele tinere.

Povestea ITO

De ce ITO? De ce România? Aceste doua cuvinte adunate laolaltă dau naștere unei schimbări, unei renașteri în sfera „românescului” de altădată. ITO constituie o emblemă veridică a viitorului țării noastre, care trezește la viață trecutul mâncat de moliile uitării și ale indiferenței. Credeam probabil că în România tinerii au uitat de multă vreme miezul tradiției, au uitat cuvintele acestea prăfuite de modernizare: neam, popor, patrie.

Dar uite că în oceanul istoriei, otrăvit de atâtea vitregii ale sorții, se scrie o poveste alcătuită din trei cuvinte: Întâlnirea Tinerilor Ortodocși. Un eveniment? Un fenomen? Da. Un eveniment care a devenit un fenomen și care, prin curajul tinerilor, a scos la lumină sămânța ce șade tăcută în pieptul fiecărui „pui de român”.

Povestea ITO este despre Libertate, despre Unitate și despre Dragoste. Ea se află în chip de taină la o răspântie de drumuri, hrănindu-se cu dor din toate cele trei izvoare îmbătătoare. Ea iese la iveală cu smerenie, iar an de an atrage tot mai mulți tineri care împărtășesc aceleași idei și aceleași idealuri.

Spunea, cândva, Mircea Vulcănescu faptul că „Pentru fiecare din cei care avem temeiuri să ne simțim români, neamul se-nfățișează ca o chemare”. La acest început de veac 21, pare că generația tânără a trecut din „Toamna Adormirii” în „Primăvara Învierii”, descoperind lumii că în inima ei arde o chemare nevăzută, iar această năzuință spre credință și spre firescul lucrurilor de altădată începe să se materializeze. Haideți să aflăm CUM!

Amintiri irepetabile

ITO s-a născut cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a luat mai întâi chip în frumosul Maramureș, mai exact la Baia Mare, în 2014, unde a avut loc prima ediție.

Fiind un eveniment reușit și cu rezultate pozitive, povestea a mers mai departe cu curaj, ajungând o tradiție anuală, mult râvnită de tinerii din întreaga lume ortodoxă. ITO a poposit mai apoi la Cluj, sub tema „Tinerii ortodocși împreună pentru viitorul Europei”. Arhiepiscopia Clujului a participat la acest proiect cu ocazia faptului că, în 2015, orașul din inima Ardealului a fost numit „capitală europeană a tineretului”. Astfel, evenimentul a constituit o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, dând tonul următoarelor ediții desfășurate cu bucurie la București și la Iași.

An de an, fiecare întâlnire s-a caracterizat prin statutul ei de originalitate și de diversitate, imprimând în sufletele participanților amintiri irepetabile. Tinerii, în număr de peste 2.000, vin mereu din toate părțile lumii, cu tradiții și obiceiuri deosebite: Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Cipru, Rusia, Serbia, Ucraina și alte țări.

S-a intamplat in direct, la Realitatea TV! Rares Bogdan: Vor sa ma aresteze

Pagina 1 din 2
Tag-uri: hristos, iisus, ito, DumnezeuStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI