Editura Evenimentul si Capital

ITO - Bucuria de-a-Fi-laolaltă întru Hristos

Autor: | | 0 Comentarii | 305 Vizualizari

Sufletul românului, încă din primele veacuri ale existenței sale, s-a născut prin simplul „a fi”, iar împrejurimile contextuale i-au fost pilon spre „devenire”.

Așa cum un copil nou venit pe lume își desăvârșește personalitatea în dependență de factorii externi care îi marchează fiecare pas, așa se întâmplă și cu tânărul în societate. De aceea, se poate afirma cu certitudine această năzuință înnăscută și sete a românilor spre Frumos, care nu a cunoscut o perioadă de „devenire”, ci a existat dintotdeauna în firescul său. Frumosul despre care vorbim și-a extins ramurile precum un arbore în plină vitalitate, cuprinzând o arie largă de obiceiuri și ocupații, a căror sevă roditoare s-a unit într-un singur dor de Cer: dorul veșniciei nebiruite. În acest context, darul poveștilor reprezintă una din ramurile pe care Dumnezeu a înzestrat-o cu multă autenticitate, imprimându-i specificul românesc.

Zâmbetul românului

Călătorind în timp și spațiu, prin vicistitudinile veacurilor, observăm că românul are un farmec al său: nu uită niciodată să zâmbească, scoțând la iveală o tainică poveste, cu izvoare adânci ce își prind rădăcina direct în inimă! Și astfel, printre atâtea file de miracol etern, s-a născut un nou crâmpei de viață, expresie a setei de identitate și de sens. S-a născut Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din toată lumea, care are loc în fiecare an începând cu 2014 în România, acest spațiu al spiritualității ortodoxe și al frumosului atemporal, în care periplul sensibilității și al bucuriei își caută calea în sufletele tinere.

Povestea ITO

De ce ITO? De ce România? Aceste doua cuvinte adunate laolaltă dau naștere unei schimbări, unei renașteri în sfera „românescului” de altădată. ITO constituie o emblemă veridică a viitorului țării noastre, care trezește la viață trecutul mâncat de moliile uitării și ale indiferenței. Credeam probabil că în România tinerii au uitat de multă vreme miezul tradiției, au uitat cuvintele acestea prăfuite de modernizare: neam, popor, patrie.

Dar uite că în oceanul istoriei, otrăvit de atâtea vitregii ale sorții, se scrie o poveste alcătuită din trei cuvinte: Întâlnirea Tinerilor Ortodocși. Un eveniment? Un fenomen? Da. Un eveniment care a devenit un fenomen și care, prin curajul tinerilor, a scos la lumină sămânța ce șade tăcută în pieptul fiecărui „pui de român”.

Povestea ITO este despre Libertate, despre Unitate și despre Dragoste. Ea se află în chip de taină la o răspântie de drumuri, hrănindu-se cu dor din toate cele trei izvoare îmbătătoare. Ea iese la iveală cu smerenie, iar an de an atrage tot mai mulți tineri care împărtășesc aceleași idei și aceleași idealuri.

Spunea, cândva, Mircea Vulcănescu faptul că „Pentru fiecare din cei care avem temeiuri să ne simțim români, neamul se-nfățișează ca o chemare”. La acest început de veac 21, pare că generația tânără a trecut din „Toamna Adormirii” în „Primăvara Învierii”, descoperind lumii că în inima ei arde o chemare nevăzută, iar această năzuință spre credință și spre firescul lucrurilor de altădată începe să se materializeze. Haideți să aflăm CUM!

Amintiri irepetabile

ITO s-a născut cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a luat mai întâi chip în frumosul Maramureș, mai exact la Baia Mare, în 2014, unde a avut loc prima ediție.

Fiind un eveniment reușit și cu rezultate pozitive, povestea a mers mai departe cu curaj, ajungând o tradiție anuală, mult râvnită de tinerii din întreaga lume ortodoxă. ITO a poposit mai apoi la Cluj, sub tema „Tinerii ortodocși împreună pentru viitorul Europei”. Arhiepiscopia Clujului a participat la acest proiect cu ocazia faptului că, în 2015, orașul din inima Ardealului a fost numit „capitală europeană a tineretului”. Astfel, evenimentul a constituit o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, dând tonul următoarelor ediții desfășurate cu bucurie la București și la Iași.

An de an, fiecare întâlnire s-a caracterizat prin statutul ei de originalitate și de diversitate, imprimând în sufletele participanților amintiri irepetabile. Tinerii, în număr de peste 2.000, vin mereu din toate părțile lumii, cu tradiții și obiceiuri deosebite: Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Cipru, Rusia, Serbia, Ucraina și alte țări.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: hristos, iisus, ito, DumnezeuStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate