Italienii vor ajuta Timișoara să reabiliteze zeci de clădiri istorice până când va deveni Capitală Culturală a Europei. Este vorba de un proiect derulat de Asociația Expose Architecture, în colaborare cu Direcția de Cultură a județului Timiș, Consulatul Onorific al Italiei, Școala de Restaurare a Universității Sapienza din Roma și Camera de Comerț a Italiei.

În cadrul proiectului vor fi identificate clădirile cu valoare istorică și arhitecturală din diferite cartiere ale Timișoarei, după care vor fi atrași investitori privați care să ajute la reabilitarea lor în schimbul unor avantaje. 

 „Scopul nostru este să creștem numărul de imobile istorice renovate până în 2021. Vom selecta un număr de 20 – 30 de imobile, în ideea de a atrage finanțări. Timișoara, la fondul construit pe care îl are, singură nu poate susține tot sau foarte mult, ci trebuie ajutată. Clădirile sunt mari, au mulți proprietari, mulți nu își permit. Prin urmare, investitotul care intră, împreună cu noi, trebuie să aibă convingerea de a ajuta orașul Timișoara într-un moment în care are nevoie. În acest tandem putem face istorie. Vizam clădiri din toate zonele Timișoarei, nu doar clădiri concentrate în anumite zone, pentru ca rezultatul final să fie un circuit touristic”, a declarat Raluca Pescar, președintele Asociației Expose Architecture. În acest demers, românii sunt sprijiniți de specialiști italieni, care au studiat la Universitatea Sapienza din Romă. Aceștia vor oferi cunoștințele lor de bune practice în reabilitarea clădirilor-monument. ”Una e refacerea unei imagini pentru momentul prezent, iar altceva este transmiterea obiectului restaurat pe mai departe, generațiilor care urmează”, a declarat arhitectul Daniela Esposito, director al Școlii de Specializare în restaurare a Universității Sapienza din Roma. (Foto: Adrian Pîclișan)