Nicola Zingaretti, liderul partidului de stânga (PD), și-a anunțat intenția de a răsturna decretele lui Matteo Salvini, care au închis porturile italiene pentru navele ONG-urilor.

Il Giornale raportează că un număr de zece nave cu migranți aparţinând ONG-urilor operează în prezent în zonă, potrivit datelor deținute de Ministerul de Interne. Doar una dintre aceste nave este italiană, „Mare Jonio” , care aparţine ONG-ului „Mediterranea Saving Humans”, şi a primit autorizația de a intra într-un port italian pentru a debarca 31 de migranți.

ONG-ul german Mission-Lifeline „Eleonore”, în ciuda interdicției sale de a intra în apele italiene, a putut, de asemenea, debarca 101 migranți în cursul zilei de luni. Ca și alte nave care transportă imigranţi „Eleonore” s-a impus în apele italiene înainte de a fi interceptată de poliție și escortată spre portul Pozzallo.

„După ce a declarat starea de urgență, căpitanul navei, Klaus Peter Reisch, a ignorat interdicția și a înaintat în apele italiene şi, imediat după ce toți migranții de la bordul navei au fost lăsați la mal, poliția italiană a confiscat-o„, notează Il Giornale.

Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne, Marea Mediterană a devenit din nou foarte aglomerată. Aşadar, Italia se aşteaptă la un nou val de imigranţi , concluzionează Il Giornale.

Salvini reacţionează: „Voi apăra Italia”

Între timp, decizia luată de căpitanul vasului„Eleonore” a declanșat o reacția aspră a lui Matteo Salvini . „Legile trebuie respectate (…).  Eu fac și voi face tot pentru a apăra Italia”, a spus ministrul de Interne, care a relansat atacul dur împotriva ONG-urilor. „În aceste ore, 10 nave aparţinând ONG-urilor s-au întors în Mediterana, a spus liderul Ligii  la Radio24.