Autoritățile din Italia au arestat 18 persoane acuzate că făceau parte dintr-o rețea ce se ocupa cu traficul de copii, informează The Independent. Aceștia se foloseau de autoritatea lor și îi manipulau pe cei mici să facă declarații împotriva propriilor părinți, pentru ca apoi să-i separe de familia reală și să-i încredințeze spre adopție unor cunoscuți contra unor sume importante de bani. Se presupune că aceștia au înregistrat venituri de sute de mii de euro.

Investigația, intitulată sugestiv „Îngeri și Demoni”, a fost lansată în vara lui 2018 după ce polițiștii au primit informații referitoare la neregulile care se întâmplau însă inițial nu le-au putut confirma.

În primă fază, membrii rețelei falsificau anumite documente și rapoarte pentru a-i putea lua pe copii din sânul familiilor fără posibilități financiare. Ulterior, făceau eforturi pentru a-i convinge pe copii că au fost abuzați.

Într-o conversație reprodusă de La Repubblica, o fetiță susținea că nu își mai aduce aminte de ce nu își poate vedea tatăl. „Dar nu-ți amintești când ai spus că nu vrei s-l mai vezi? Eu îmi amintesc”, i-a răspuns psihologul, cu scopul de a o manipula. „Nu am spus asta”, a fost replica fetiței. „Ba da, ai spus că nu vrei să-l mai vezi pentru că îți e teamă că ți-ar putea face rău, că ar vrea să se răzbune. Îți amintești teama pe care o simțeai? Ții minte”, insistă psihologul. Într-un final, copilul a continuat să susțină că nu își amintește și a început să plângă spunând că îi e dor de tatăl său.

Pentru a-i manipula pe copii și pentru a păcăli autoritățile, membrii grupului foloseau aparate care transmiteau mici șocuri electrice către creier pe care le numeau „mașinării mici pentru memorie” ca să-i convingă pe copii să accepte „tratamentul”.

Alte metode prin care aceștia își conduceau afacerea oribilă și ilegală erau falsificarea desenelor pe care copiii le realizau încercând să le dea o tentă sexuală, descrierea caselor părinților naturali drept murdare și de nelocuit, dar și anumite scenete în care asistenții sociali jucau rolul părinților copiilor, iar apoi se îmbrăcau în monștri pentru a-i speria pe cei mici. În plus, investigatorii bănuiesc că membrii rețelei le-au ascuns zeci de scrisori și cadouri pe care copii le primeau din partea părinților naturali.

În această caz a fost arestat inclusiv Andrea Carletti, primarul orașului Bibbiano, o așezare de 10.000 de locuitori de lână Reggio Emilia. Odată despărțiți definitiv de familiile lor, copiii erau încredințați ulterior unor cunoștințe potente financiar, printre care se aflau patroni de sex-shop-uri, părinți ai căror copii s-au sinucis sau persoane cu dizabilități de ordin mental. Există inclusiv informații că, odată ajunși pe mâna noilor părinți, unii copii au fost abuzați sexual.

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei, este prezent la Osaka, în Japonia, pentru summitul grupului G20 și s-a declarat siderat de detaliile primite. „Aceste acuzații, dacă vor fi dovedite, sunt înspăimântătoare și șocante”, a fost reacția politicianului.