Ziarul italian Il Giornale a scris recent despre corespondența purtată de Karol Wojtyla (viitorul Papă Ioan Paul al II-lea) și Padre Pio, cei doi bărbați care au marcat istoria catolicismului din ultimul secol.

„Suntem în noiembrie 1962. Karol Wojtyla, trimite o scrisoare. Scopul epistolei este de a-i cere lui Pio da Pietralcina să se roage. În mod clar, ajunseseră până în Polonia comunistă vești cu privire la calitățile excepționale ale acelui frate. Miracolele nu cunosc frontiere”.

Wojtyla intervenea în favoarea unei mame. O femeie cu patru copii care lupta cu o boală teribilă- cancerul: „Pentru ca Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Fecioare, să aibă milă de ea și de familia ei”.

Cine era această biată mamă? O femeie care suferise mult. Arestată în februarie 1941 de germani și acuzată că a ajutat mișcarea poloneză de rezistență, Wanda Półtawska a fost trimisă în lagărul de concentrare Ravensbrück, la nord de Berlin.

Nu avea nici 20 de ani, dar medicii naziști au folosit-o drept cobai. Patru ani a fost supusă unor experimente medicale, iar asta i-a zdruncinat sănătatea.

Ororile îndurate nu au zdrobit-o. După eliberare s-a căsătorit și a avut patru copii. Era decisă, încă din timpul încarcerării, să devină medic dacă  supraviețuiește.

Și-a încheiat studiile medicale la Universitatea Jagiellonă în 1951. Doctoratul în psihiatrie trebuia să-l susțină în 1964. Pentru asta trebuia, însă, să supraviețuiască unei încercări cumplite- boala.

Medicii nu-i dădeau, însă, speranțe. Potrivit lor, mai avea aproximativ 18 luni de trăit.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE