3,4 august

 

Istoria lui Florian Geyer. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 3 august s-au născut  P.D. James, Leon Uris, Stanley Baldwin, James Hetfield, Dana Dogaru. Pe 4 august s-au născut Florian Greyer, Percy Shelley, Sir William Hamilton, Joseph Etienne Lenoir, Cezara Dafinescu, Olga Greceanu.

 

În calendarul creştin-ortodox, pe 3 august sunt Sfinţii: Isaachie, Dalmat şi Faust, Salomeea şi Teodora din Tesalonic, iar pe 4 august sunt Sfinţii: 7 tineri din Efes, Tatuil. Aducerea moaştelor Sf. Evdochia.

 

În noaptea de 3 spre 4 august 1983 am ajuns în Iran. Împreună cu șeful șantierului Vafreghan, unde urma să construim un baraj de 127 metri înățime, Mr. Șerbănescu, ”italianul” Mitu, șeful serviciului tehnic, apoi mare director la Cernavodă, și șeful topometriștilor de la TCH, Ioan, dat de directorul Druță cu mare greutate. Am stat o săptămână la Atena, în Glyfada între cele două zboruri și ne-am sfătuit, ce și cum. Ziua vizitam Atena, seara, la terasa hotelului, dezbăteam contractul și făceam scenarii. Eu eram gestionarul fondurilor, singura semnatura in banca și derulatorul contractului. In plus ma ocupam de vama, un loc ingust in Iran, ca sa explic vamesilor ce si cum este tehnica primită, ca s-o inregistreze corect in codicele vămii. Când am ajuns la Teheran, eram prieteni, o echipă unită. Ne-a întâmpinat Molavi cu o limuzină albă, un Cadillac cum numai în filme văzusem. În noaptea aceea am dormit la el acasă, într-un lux sofisticat, decent şi spartan totodată, expresia celei mai mari bogăţii posibile. Aveam de discutat unele amănunte de contract, firma miliardarului Hassan Molavi Tabrizi era parteneră, asociată, așa era regula iraniană, la contractul cu Guvernul, cu TRWB, Teheran Regional Water Board.

 

A doua zi, în timp ce mi se duceau bagajele la hotel, am fost întrebat ce vreau să vizitez în Teheran. „Librăriile!” am spus repede! Molavi a zâmbit, cum numai el ştia, cu ochii şi înălţându-se pe vârfuri m-a strâns în braţe, era destul de mic de statură, dar încă foarte puternic. Şoferul lui m-a depus în faţa librăriei Hachette pe Kharim Khan-e-Zand. Am intrat. Imensă!  Două ore m-am plimbat prin ea şi nu ajunsesem la etaj. Apoi mereu am vizitat-o impreună cu Molavi, era la două blocuri de sediul firmei, unde lucram cand nu eram la santier, la beneficiar, banci, sau in vama. Deseori insotit de Molavi care vorbea în armenește cu proprietăreasa librăriei, o armeancă frumoasă și distinsă, o femeie cum rar se mai vede astăzi.

 

Dar nu despre amintirile mele doresc să vă povestesc. Ci despre nobilul francon Florian Geyer. Dar cine este Florian Geyer? O să mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi… dacă sunteţi etnici germani întrebarea nu-şi are rostul!

 

Dacă Siegfrid este eroul legendar, fără nicio îndoială Florian Geyer este ceea ce au avut nemţii mai bun, eroul eroilor. Frumos, deştept, puternic, nobil, generos, curajos, diplomat dar şi excelent luptător, Florian Geyer a trăit la începutul frământatului secol al XVI-lea. S-a născut în seara zilei de 4 august 1491 în castelul de la Giebelstadt, în Franconia de Jos, după cum arată nişte documente ale tatălui lui, Dietrich, găsite foarte recent: “În seara zilei de 4 august 1491, aici, la Giebelstadt, iubita şi nepreţuita mea soţie mi-a dăruit un al treilea băiat, pe care îl numesc, după voia mamei sale, Florian. Dumnezeu să ne binecuvânteze!”

 

Viaţa lui Florian este un roman demn de stilul lui Dan Brown. Să reţinem că ajunge foarte repede în posesia titlului nobiliar şi a unei averi considerabile, prin decesele tatălui lui în 1492 şi apoi şi ale celor doi fraţi mai mari. Fierbinţeli şi încăierări nocturne, lucruri des întâlnite în acele timpuri, ca şi cauză a morţii…

 

La douăzeci şi unu de ani, în 1512, Florian este oaspetele onorat al excentricului rege Henric al VIII-lea al Angliei care se miră cât de frumos, puternic şi inteligent poate să fie un “teuton”. Mulţumirea regelui nu era împărţită şi de nobilimea Albionului, care era trântită mereu, la propriu, la turniruri şi alte întreceri cavalereşti de către Florian, mereu îmbrăcat în negru, cu armură şi cal tot de aceiaşi culoare. “The Black Knight” a fost Florian Geyer! În fotografia din titlu o reproducere, o imagine artistică a lui Florian Geyer, mereu îmbrăcat în negru, complet. Drepturile aparțin celor în drept, este doar un exemplu.

 

Fin diplomat, Florian se întoarce pe continent, după şapte ani în care tăbăceşte toată nobilimea engleză, dar, după ce dă o petrecere măreaţă la care învită pe rege, toată curtea şi pe toţi nobilii cu care s-a luptat în turniruri. La sfârşit, luîndu-şi la revedere, pune un genuchi la pământ şi îşi cere cu umilinţă iertare de la cei pe care îi invinsese, spunând că doar tinereţea şi norocul l-au ajutat şi nicidecum o iscusinţă superioară, sau o mai mare îndemânare în ale armelor. Cei prezenţi, luaţi şi de tăria vinului şi de prezenţa frumoaselor nobile britanice, jură ajutor şi sprijin cavaleresc tânărului german.

 

Ca urmare, Florian părăseşte Anglia cu o scrisore de recomandare din partea regelui Henric la VIII-lea către prinţul Casimir de BrandenburgAnsbachBayreuth, de care este primit foarte bine şi devine vasalul, aliatul puternicul prinţ, în anul 1519. Observând darurile cu care Dumnezeu L-a binecuvântat pe tânărul Florian, prinţul Casimir îl trimite, în acelaşi ani, ca ajutor al Marelui Maestru al Cavalerilor Teutoni, Albert de Brandenburg-Prussia, fratele lui Casimir. Care avea mari, mari probleme…

 

Florian Geyer, în anul 1519, îl slujea pe marele Maestru al Cavalerilor Teutoni implicat într-un război crâncen cu polonezii. A devenit el însuşi un cavaler Teuton? Ei bine, nu! Unii autori sunt de părere că făcea parte din “Frăţia de la Camelot” o continuare britanică a Cavalerilor Mesei Rotunde şi că fusese iniţiat de însuşi regele Henric al VIII-lea. S-a scris mult şi bine despre Florian Geyer (aşa se scrie astăzi) dar, din nefericire, nu există nicio traducere în limba română. Sau nu știu eu de ea. A luptat oare Florian, cu lancea şi sabia, împotriva polonezilor? Nu cred, nu prea cred… probabil că uneori, rareori, arunca din şa câte un campion din şleahta poloneză, aşa, pentru sport! În orice caz era foarte preţuit de polonezi şi prin talentele sale diplomatice pune capăt războiului, care epuiza inutil ambele părţi, în anul 1521. A fost singurul negociator acceptat de polonezi. Din, nou, oare Cavalerii Mesei Rotunde?

 

Între 1521 şi 1523 Florian Geyer călătoreşte mult, mai la toate curţile europene cu importante misiuni diplomatice. Toată Europa era în fierbere. Ideile protestante se fac auzite din ce în ce mai clar şi mai tare.

 

În 1524 izbucneşte Războiul Ţăranilor. Mici fermieri şi mineri, mai ales din minele de argint, formeză o armată protestantă sub conducerea lui Thomas Müntzer care luptă împotriva lui Luther, pe care îl considera un trădător, a nobililor, dar şi a papei de la Roma.

 

Florian Geyer are momentul lui astral, care îl va face celebru. Într-o societate foarte ierarhizată, el, un Freiherr, un Cavaler, un baron, se adresează ţăranilor, meşteşugarilor, minerilor, oamenilor de rând, pe care îi consideră egalii lui! Şi scrie pe armele lui: “NULLA CRUX, NULLA CORONA” – nicio cruce, nicio coroană, afirmând lupta armatei lui numai pentru libertate și egalitate!

 

Cu câţiva nobili mici şi cu ajutor trimis din Anglia el ridică o mică armată! “Wir sind des Geyers schwarzer Haufen” avea să fie cântecul lor, celebru astăzi. “Suntem adunătura neagră de coate-goale a lui Geyer” ar suna într-o adaptare, oarecare. “Das Haufen”, adunătura, gaşca, lui Geyer, îmbrăcată în uniforme negre, avea să devină coşmarul inamicilor. Soldaţii pregătiţi sumar de Geyer sunt imbatabili! Oriunde și față de orice inamic, fie că sunt armatele papei sau ale diferitelor facțiuni, militarii îmbrăcați în negru se dovedesc superiori. Sunt învinşi doar prin trădare, după un şir de victorii strălucite.

 

Florian Geyer este asasinat, tot prin trădare, de doi mercenari tocmiţi chiar de papa de la Roma. În noaptea de 9 spre 10 iunie 1525, undeva, în pădurea Gramschatzer, lângă Würzburg. Avea puţin peste treizeci de ani… o viaţă scurtă trăită la intensitate maximă, dar ce exemplu, ce performanţe!

 

Florian Geyer a fost eroul stângii germane, Engels a scris despre el. Imnul lui este imnul sindicatelor dar şi al naziştilor. A fost preferatul lui Adolf Hitler, personal. A fost şi este un simbol naţional, al virtuţilor teutone… A 8-a Divizie de Cavalerie SS, cavalerie grea, purta numele Florian Geyer. Cu foarte mulți etnici germani din România, din Transilvania în general, din Hermannstadt, în special. Unii istorici sunt de părere că a fost cea mai bună, elita elitelor, din toată armata germană în al Doilea război mondial. Divizia Florian Geyer lupta, în aceleaşi uniforme negre, unde era mai greu şi nu se retrăgea niciodată.  A avut cele mai grele pierderi dintre toate unităţile din război. Gloria se plăteşte…

 

A dobândit oare domnul Klaus Werner Johannis von Hermannstadt acea calitate a lui Freiherr Florian Geyer de a fi urmat şi de nobili, dar şi de ţărani? Poate deveni președintele teuton un candidat al poporului român? Situația actuală cu dezvăluirile obsesive din presă despre criminalitatea și infracționalitatea de proprții cosmice îl servește perfect și confirmă toate avertizările domniei sale împotriva PSD. Este o coincidență? Eu nu cred în coincidențe…

 

Dar este weekend, să ne gândim la distracții și frivolități. Eu continui să văd ”The Avengers” sezonul patru, am ajuns la episodul 20, ”The Danger Makers”. Nicio legătură cu ceea ce am scris mai sus, joc de unul singur ”forrest golf” împreună cu cățelușele, care se distrează grozav, ființe nevinovate și simple, niște jucării vii, dar care se umanizează și înțeleg ceea ce le spun, din ce în ce mai mult. Problema mea este dacă mă înțelegeți domniile voastre, Orientul și-a pus amprenta pe modul meu de comunicare, indirect, cu multe ocolișuri și figuri de stil.

 

M-au anunțat niște unguri din Solnoca că o să vină în weekend, vor să se sfătuiască despre niște probleme astrologice și nu numai, cum este vorba la modă. Nivelul lor este mult, mult superior, la ceea ce se vede la tv, în România, sunt urmașii unor vechi familii, m-au contactat, pentru că m-a recomandat nr. 1 austriac, de pe ”Dimineața Astrologilor”. Se pare că există un contact tradițional între vechile familii austriece și maghiare. Dacă nu și între state, discret.

 

Mi-a venit o idee! Știți ce lipsește în peisajul politic românesc? O să vă spun altădată, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼    ♂     ♀

 

 

BERBEC  Sâmbătă este o zi importantă în deciziile sentimentale şi te consumi mai mult. Poziţiile planetelor prezic în această sâmbătă un plan sentimental foarte încărcat, cu situaţii noi care pot ridica probleme greu de rezolvat. Mici reproşuri din partea anturajului din cauza neatenţiei tale, neatenţie care este exprimarea exterioară a gândurilor tale, a furtunii din mental.  Atenţie la cumpărături.  Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Oferă-ţi, duminică, relaxare şi odihnă şi nu încerca să-ţi depăşeşti punctul de oboseală. Nu pleca la drum!    

 

TAUR Conjunctura favorizează domeniul profesional dacă eşti la serviciu, sau unde activezi, sau planul plăcerilor şi al distracţiilor dacă eşti în vacanţă. Cu ceea ce te ocupi zilnic, statistic! Perioada weekend-ului îţi este favorabilă. Sezonul foarte călduros, capricios,  face să-ţi crească energia de tipul electric, electrostatic, mai precis, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Semnul de pământ al Taurului „rodeşte” când este cald, chiar dacă nativului nu îi face mare plăcere şi mormăie tot timpul.  Duminică seara se poate să ai de luat o decizie pentru săptămâna următoare, urmare unei convorbiri la mobil, o veste, în orice caz.

 

GEMENI  Ceea ce începi în aceast weekend poate aduce rezultate bune.  Însă, este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să abordezi destinaţii de weekend necunoscute, unde nu ai fost. Fiind vorba despre niste probleme personale, veştile primite sâmbătă nu trebuie anunţate în gura mare, ci analizate cu discreţie. Duminică, o veste primită spre sfarşitul zilei te bucură foarte tare. Weekend-ul acesta mai te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. Este, evident, weekendul veştilor iar dintre ele una te influenţează mai mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil te poţi distra convenabil şi fără griji.

 

RAC   Patru corpuri cereşti retrograde, Mercur a revenit în mișcare directă.  Weekend-ul ar trebui să fie o perioadă plăcută şi chiar distractivă, dar trebuie să fii mai clar şi exact în exprimarea dorinţelor proprii, a voinţei tale! Sâmbătă informaţiile contradictorii creează neînţelegeri. Configuratia astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine dar, dacă eşti solo, iar crezi că nu poţi să-ţi găseşti perechea, iar în duo poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Duminică, lucruri aproape fără importanţă, gesturi, vorbe, emoţii îţi arată că viaţa este frumoasă şi interesantă. Pe total aproximativ doua zile bune!

 

LEU Eşti cu Soarele, Venus și Marte în zodie. Eşti înclinat către dulcele joc al sentimentelor, care poate lua diferite forme, în funcţie de factorii specifici. Planetele nu iţi recomandă să pleci la drum pentru că pot apărea câteva incidente mai mult sau mai puţin grave. Şi te avertizeaza ca nu toti din anturajul tau sunt bine intentionati. Perioada îţi este favorabilă în mai toate domeniile. Atenţie la căldura toridă şi la soarele arzător, la schimbările de temperatură şi presiune, îmbracă-te corespunzător şi totul o să fie cât se poate de bine!

  

FECIOARĂ   Visezi la unele schimbări care să-ţi avantajeze interesele, este evident vorba de domeniul sentimental, emoţional. Proiectele începute în această perioadă pot aduce rezultate excelente. Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi rănile sentimentale se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Dar duminică nu exagera cu destăinurile, nu vorbi mult!

 

BALANŢĂ    Sunt favorizate numai activităţile de rutină, obişnuite, de weekend, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Eşti tentat să cheltuieşti mult, dar este doar o descărcare emoţională! Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate.  Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, solo o nouă relaţie de dragoste sau reaprinderea unei legături mai vechi, iar în duo o nouă confidentă sau confident ca să te ai cui plânge de partener(ă). Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, concert, film sau la o terasă pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

 

SCORPION   Se anunţă o schimbare importantă în viaţă, sentimente. Este bine ca în acest weekend să îmbini relaxarea, distracţia cu culegerea de informaţii. Ascultă cu atenţie semnalele indirecte! Atenţie la un partener sau “prieten”. Saturn afectat, retrograd în Capricorn, indică o indiscreţie sau chiar o trădare. Trădare să fie, da’ să ştim şi noi!  Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău o perioadă, sau interesele vă coincid! Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii din presă. Cobitul, văietatul, doina de jale, la români, sunt elemente de artă naţională!

 

SĂGETĂTOR     Un weekend relaxant şi plăcut ba chiar interesant sub aspectul planului emoţional. Aspecte favorabile cumpărăturilor făcute cu bani puţini, dar inspirate, domeniul neguţătoriei e favorizat! Duminică – lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta şi oricum este zi liberă şi trebuie să te relaxezi. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

 

CAPRICORN    Eşti în formă bună fizică şi gata de excursii şi distracţii de weekend. Solo, alege cu grijă grupul de prieteni, iar în duo negociază amical şi ţine cont şi de părerea partenerului. Domeniile favorizate în acest weekend sunt cele ale familiei si relaţiile de amor, cele defavorizate privesc sectorul financiar şi relațiile sociale. Adică cine are noroc la dragoste, nu are noroc la bani!  Atenţie mare la ce spui şi mai ales cui spui. Capricornii sunt mari amatori de adevăruri fundamentale, de adevăruri sigure şi absolute, dar uneori nu prea găsesc momentul potrivit. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar să nu te implici total.  Sâmbătă, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge sâmbătă spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor şi a familiei. Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fără sa faci, aparent, prea mult efort.

 

VĂRSĂTOR Îţi pregăteşti un viitor mai bun. În acest weekend eşti mai selectiv cu anturajul tău, intuiţia ta nu te înşeală! Duminică trebuie să te apleci asupra unor aspecte de fond ale căminului tău! Depăşeşti planul, la cheltuieli, dar nu ştiu dacă este de bine, sau de rău. Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere. Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte de vacanţă sau relaţii noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine că doar nu o să aştepţi turma de aspiratoare să facă curat în locul tău!

 

PEŞTI   Găseşti că este inutil să fii raţional pe căldură, la malul mării, sau oriunde te afli! Eşti sensibil la imaginea ta şi crezi că eşti… perfect! Credinţa mută munţii! Eşti la munte?  Dacă eşti în Bucegi vrei să fii aşa de amabil şi să muţi un pic muntele ca să aibă nepricepuţii ăia de drumari loc să facă reparaţii? Nu… Ei, glumeam şi eu! De fapt unde să fie un Peşte decât la mare! Sau unde vrea el, numai bine să se simtă! Astăzi ai o încredere în tine, amplificată, dar nu trebuie să faci pe „profesionistul” la volan, sau cu motocicletă (donatorii de organe) şi în general nu risca când nu trebuie. Şi, în cazul tău, nu trebuie nicioadată!