Israelul și-a retras echipa de salvare din Turcia. Rudele victimelor au început să fie agresive cu salvatorii

Israelul și-a retras echipa de salvare din Turcia. Rudele victimelor au început să fie agresive cu salvatorii Sursa foto: Inquam Photos

Echipa de salvatori United Hatzalah trimisă de Israel în Turcia a transmis că este nevoită să abandoneze căutările persoanelor blocate sub dărâmături. Peste 33.000 de oameni au murit în urma cutremurelor produse în sud-estul Turcia în ultimele zile.

Vicepreședintele pentru operațiuni al echipei United Hatzalah a declarat că echipa trimisă de Isrrael este nevoită să abandoneze căutările din Turcia și să revină de urgență în țară. Salvatorii au revenit cu un zbor privat în Israel. Dov Maisel a explicat că există informații în legătură cu o amenințare directă asupra salvatorilor trimiși. „Avem informaţii despre o ameninţare concretă şi imediată împotriva delegaţiei israeliene şi trebuie să dăm prioritate securităţii personalului nostru”, a declarat Hatzalah. Purtătorul de cuvânt al organizației a transmis că este vorba de două amenințări. Raphael Poch a spus că prima vine din exterioul țării, dar nu din partea unor persoane turce. Oficialul israelian nu a dat mai multe detalii. Autoritățile de la Tel Aviv au acuzat Iranul și alte state aliate țării că au intensificat tentativele de atac împotriva israelienilor aflați în afara țării, inclusiv cei din Turcia, în ultimii doi ani.

Turcii au devenit violenți cu echipele de salvare

A doua amenințare vine din partea populației turce care este nemulțumită de decizia autorităților de la Ankara. Rudele victimelor din Turcia au început să devină agresive cu echipele de salvare după ce Guvernul turc a decis ca toate persoanele decedate să fie îngropate într-o groapă comună. Echipa United Hatzalah este formată din 25 de salvatori. Israelienii au scos de sub dărâmături 15 persoane.  Ultimul bilanț al deceselor din Turcia și Siria arată că peste 33.000 de persoane au decedat în urma cutremurelor din ultima săptămână. Guvernul de la Ankara a raportat 29.605 decese, iar autoritățile siriene au transmis că aproximativ 3.575 de persoane au murit. De asemenea, peste 85.000 de răniți au fost înregistrați în ambele țări. Un reprezentant al ONU a declarat că bilanțul deceselor ar putea să se dubleze în zilele următoare. Relațiile dintre Turcia și Israel au fost destul de tensionate în ultimii ani. În ciuda acestor divergențe, 150 de salvatori și 230 de membrii ai personalului medical au fost trimiși în țara devastată de cutremure, informează Agerpres.