Evenimentul Zilei > International > Israelul e foc şi pară şi acuză Suedia de “prostie”. “Oficialii de la Stockholm nu mai sunt bineveniți în ţara sfântă”
Israelul e foc şi pară şi acuză Suedia de “prostie”. “Oficialii de la Stockholm nu mai sunt bineveniți în ţara sfântă”

Israelul e foc şi pară şi acuză Suedia de “prostie”. “Oficialii de la Stockholm nu mai sunt bineveniți în ţara sfântă”

Oficialii de la Stockholm nu mai sunt bineveniți în Israel, a anunțat miercuri viceministrul israelian de externe Tzipi Hotovely, protestând contra unei declarații în care ministrul suedez de externe a pus la îndoială răspunsul Israelului la o serie recentă de atacuri ale palestinienilor şi a propus o anchetă în acest sens.

"Israelul își închide porțile pentru vizitele oficiale din Suedia", a afirmat Hotovely într-un briefing la cursuri pentru viitorii diplomați israelieni, potrivit site-ului de știri The Times of Israel. Tzipi Hotovely a criticat-o în termeni deosebit de duri pe Margot Wallström, ministrul suedez de externe, calificând comentariile acesteia drept un catastrofal “amestesc de cecitate şi prostie politică”, relatează business-standard.com.

Dezlănţuirea lui Hotovely vine la o zi după ce Wallström a cerut anchete "aprofundate" asupra circumstanțelor morții palestinienilor uciși de forțele israeliene în ultimele luni. Ea s-a referit la o serie de atacuri — de obicei implicând cuțite sau mașini intrând în mulțime — în care palestinienii au încercat să ucidă israelieni. În multe cazuri, autoritățile i-au ucis pe palestinieni în timpul atacului sau la scurt timp după aceea. Wallstrom a cerut în parlamentul de la Stockholm dovezi "credibile", scrie Agepres.

Israelul s-a declarat "furios" după acest apel, care "denaturează realitatea" și arată că Wallström "nu înțelege ce se întâmplă în regiunea noastră și se pare că nu este conștientă de situația dificilă în care cetățenii israelieni sunt expuși la pericolul constant de atacuri teroriste criminale", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației israeliene Emmanuel Nahshon într-un comunicat.

"Suedia în viitorul apropiat s-a scos singură din orice rol în relațiile dintre Israel și palestinieni", potrivit comunicatului, care acuză Stockholmul de părtinire anti-Israel.

În remarcile sale marți, Wallström a mai declarat că Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad Al Hussein și grupuri pentru drepturile omului și-au exprimat de asemenea îngrijorarea după aceste decese și răspunsul "disproporționat" israelian.

Wallstrom a condamnat de asemenea actele de violență comise de palestinieni împotriva israelienilor.

Dezbaterea parlamentară a fost solicitată de Jan Bjorklund, liderul liberalilor din opoziție, care i-a cerut lui Wallstrom să-și explice remarcile făcute în decembrie cu privire la atacuri și care au declanșat de asemenea critici din partea Israelului.

Palestinienii au lansat peste 100 de atacuri cu cuțit contra israelienilor de la 1 octombrie. Au existat de asemenea câteva zeci de incidente în care au intrat cu mașina în mulțime sau au deschis focul.

Peste 140 de palestinieni — mulți dintre ei care au comis atacuri cu cuțit — și 24 de israelieni au fost uciși în violențe.

Wallstrom a planificat o vizită în Israel la începutul anului trecut, dar a anulat-o după ce Israelul a declarat că nu va fi primită de oficialii israelieni în semn de protest față de decizia Suediei de a recunoaște Palestina.