Evenimentul Zilei > International > Israelul anunţă stabilirea de relaţii diplomatice cu Bhutanul
Israelul anunţă stabilirea de relaţii diplomatice cu Bhutanul

Israelul anunţă stabilirea de relaţii diplomatice cu Bhutanul

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 12 decembrie 2020 - Ministrul israelian al afacerilor externe a anunţat sâmbătă stabilirea de relaţii diplomatice cu regatul Buthan, situat în estul lanţului munţilor Himalaya şi unde majoritatea populaţiei este budistă.

„Cercul recunoaşterii Israelului se mai lărgeşte. Stabilirea de relatii diplomatice cu regatul Buthan va constitui o nouă etapă în aprofundarea relaţiilor Israelului în Asia”, a declarat ministrul israelian al afacerilor externe, Gabi Ashkenazi, într-un comunicat.

Acordul a fost salutat de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, care a arătat într-un comunicat că Israelul este „în contact cu alte ţări care vor să stabilească relaţii cu noi”.

Israelul a încheiat în ultimele luni acorduri de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan şi Maroc.

Potrivit unor analişti, ar putea urma alte ţări, anume Arabia Saudită, Oman şi unele ţări din Asia tradiţional opuse statului evreu, precum Indonezia.

Semnarea acordului cu regatul Buthan s-a desfăşurat la reşedinţa ambasadorului Israelului în India cu omologul lui din Buthan, potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe israelian.

„Acest acord va deschide mai multe oportunităţi de cooperare în folosul celor două popoare ale noastre”, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului în India, Ron Malka, sub fotografiile înfăţişându-i pe oficialii celor două ţări zâmbitori, semnând documente şi strângându-şi mâinile.

Regatul Buthan se mândreşte cu independenţa sa politică şi culturală şi nu întreţine relaţii diplomatice decât cu circa 50 de ţări.

Mic teritoriu cu 800.000 de locuitori aflat între giganţii indian şi chinez, el este cunoscut pe plan mondial pentru indicele brut al Fericirii naţionale, unul din pilonii acestuia fiind păstrarea mediului.

Aflat istoric în sfera de influenţă a Indiei, regatul este din ce în ce mai mult curtat de China, ceea ce New Delhi nu vede cu ochi buni.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR