Israelul l-a contactat echipa noului președinte al Americii, după ce a aflat că administrația Obama s-ar putea abține la votul din Consiliul de Securitate. Iar acest gest ar permite moțiunii să treacă, a declarat un oficial al SUA pentru BBC.

Rezoluția propusă de Egipt cere ca Israelul să nu mai construiască în Cisiordania și Ierusalimul de Est, pentru că încalcă legislația internațională.  Trebuia să se voteze joi în Consiliul de Securitate al ONU, dar Egiptul a retras rezoluția cu câteva ore înainte de începerea reuniunii. 

SUA, care au drept de vot, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, a susținut, în mod tradițional, Israelul de la rezoluțiile care condamnau Israelul, votând împotrivă. „Israeleinii apreciază profund unul dintre pilonii relației SUA-Israel: dorința SUA, ani de-a rândul, de-a susține în cadrul NATO Israelul și de a vota împotriva rezoluțiilor de acest fel”, a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Sper ca nici de data asta SUA să nu-ți abandoneze politica”, a adăugat el.  

Administrația Obama și-a exprimat clar opoziția față de construcțiile evreiești și s-a speculat că, în ultima lună de mandat, ar putea permite o rezoluție împotriva acestor așezări, abținându-se de la vot. Joi, Trump a cerut Consiliului de Securitate să respingă rezoluția. Într-o declarație, președintele ales a spus: „Pacea între israelieni și palestinieni va veni doar prin negocieri directe între cele două părți, nu prin soluții impuse de ONU. Această rezoluție pune Israelul într-o poziție foarte proastă de negociere și este extrem de nedreaptă față de ei”.

După amânarea votului, un oficial israelian a declarat pentru Reuters că a avertizat administrația Obama în avans că va face apel la președintele-ales, dacă SUA se vor abține și a confirmat că va cere lui Trump să intervină. 

Donald Trump preia oficial rolul de președinte în 20 ianuarie. 
 Totuși, alți patru membri ai Consiliului de Securitate au avertizat că dacă Egiptul nu face presiuni pentru a se vota rezoluția, vor face acest lucru alte țări. Noua Zeelandă, Venezuela, Malaezia și Senegal au declarat că își rezervă dreptul de a avansa cu votul. Niciunul dintre cei patru nu sunt membri permanenți ai Consiliului, ci au mandat de doi ani.