Israel a luat măsuri de urgență autorizând secriviul de securitate internă, Shin Beth, să colecteze imediat datele cetățenilor în scopul luptei împotriva propagării epidemiei.

Liderul partidului Likud, Benjamin Netanyahu, care a propus măsura sâmbătă, a declarat luni seară că va aproba regulile de urgență care vor permite utilizarea tehnologiilor digitale în războiul împotriva coronavirusului

Guvernul a autorizat Shin Beth să folosească „tehnologiile sale avansate” în cadrul efortului național de combatere a epidemiei, a informat marți serviciul israelian de securitate internă.

Această măsură va fi luată „imediat” a precizt un purtător de cuvânt al Shin Beth.

Conform unor scurgeri de informații în presa israeliană, poliția va putea obține, fără autorizație justiții, localizarea purtătrilor de coronavirus și a persoanelor aflate în carantină prin intermediul operatorilor de telefonie.

Shin Beth va putea folosi localizarea pacienților pe o perioadă de 14 zile anterioare diagnosticului pentru a identifica rutele lor și persoanele cu care au intrat în contact.

Potrivit unui ultimn bilanț al ministerului israelian al Sănătății, 304 persoane au fost contaminate cu Covid-19 iar alte zeci de mii sunt izolate.

Ministerul Sănătății a contactat serviciul de securitate internă pentru a ajuta la localizarea purtătorilor de coronavirus, după ce s-a constatat că alte autorități nu aveau tehnologia necesară, a declarat directorul Shin Beth, Nadav Argaman.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE