Evenimentul Zilei > International > ISIS nu mai are scăpare. Aceasta este arma căreia nu i-a putut face față
ISIS nu mai are scăpare. Aceasta este arma căreia nu i-a putut face față

ISIS nu mai are scăpare. Aceasta este arma căreia nu i-a putut face față

Odată cu desfășurarea de pușcași marini și soldați pe câmpurile de luptă din Irak și Siria, există un sistem care a lucrat în campania împotriva ISIS. Este vorba despre M777 Howitzer care în ultimul an au bombardat militanții ISIS.

Poziționați în fața bazelor militare, pușcașii marini și soldații au fost zi și noapte în sprijinul Operațiunii împotriva ISIS. În Irak, pușcașii marini cu Unitatea Expediționară 26 Marină au tras aproximativ 2.000 de cartușe în sprijinul luptătorilor irakieni și kurzi care s-au confruntat cu militanții ISIS în mai 2016, iar soldații din Batalionul 1 al Armatei.

În Siria, pușcașii de marina au tras recent 4.500 de cartușe asupra militanților ISIS în sprijinul luptătorilor locali sirieni și kurzi în marșul pentru a recuceri Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic.

M777 a înlocuit obuzierul M198 atunci când a intrat în serviciul Marinei și Armatei în 2005, dar spre deosebire de predecesorul său de 15.700 de lire sterline, M777 costă doar 9.800 de lire sterline, ceea ce înseamnă că trupele pot duce tunul pe câmpul de luptă sau pot transporta această artilerie.

Unul dintre strămoșii armei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, obuzierul M1 de 240 mm, costa 64.700 de lire sterline, iar un alt pistol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, obuzierul M114 de 155 mm valora aproximativ 13.000 de lire sterline. În comparație cu M198, care durează 10 minute pentru a se instala, M777 este gata în doar trei minute.

Pentru a se asigura că M777 continuă să ofere forțelor terestre sprijinul de care au nevoie, Arsenalul Picatinny al Armatei SUA dezvoltă M777 ER pentru a ataca ținte la mai mult de 65 de km. Modificările vor include un autoîncărcător, un nou sistem de control al incendiului, iar tragerile vor fi mult mai precise și mai mortale.