Evenimentul Zilei > Economie > Isărescu, scos vinovat pentru tăierea salariilor bugetarilor
Isărescu, scos vinovat pentru tăierea salariilor bugetarilor

Isărescu, scos vinovat pentru tăierea salariilor bugetarilor

Analistul economic Ilie Șerbănescu a lansat un atac la adresa guvernatorului Băncii Naționale, acuzându-l că a transferat povara neplății creditelor către pensionari și salariați, prin protejarea cursului valutar al leului.

”Cine a plătit creditele? Salariaţii, prin tăierea salariilor, pensionarii prin îngheţarea pensiilor şi contribuabilii, prin creşterea TVA. De ce? Ce vină am eu în calitate de contribuabil să plătesc pentru cei care s-au împrumutat la bănci?”, s-a întrebat retoric Șerbănescu. ”Cineva trebuie să plătească. La noi au plătit pensionarii, salariaţii şi contribuabilii în locul debitorilor la bănci”, a afirmat acesta, citat de Agerpres.

Potrivit analistului economic, dacă guvernatorul BNR ar fi lăsat leul să fluctueze liber, în momentul de față ar fi fost 1,4 milioane de persoane care să nu își poată plăti creditele, și nu doar 700.000. ”Domnul Isărescu a reuşit să convingă Guvernul să plătească ceilalţi. Nu cei din parohia lui, adică debitori şi băncile, ci cei care nu aveau nicio legătură cu povestea asta, adică contribuabili, salariaţi”, a acuzat Șerbănescu.

”Băieții ăștia sunt colonialiști”

Acesta a afirmat că nu este de cerut ameliorarea situației debitorilor, ci doar mărirea salariilor și a pensiilor. De asemenea, a făcut referire și la atitudinea ”colonialistă” a băncilor străine prezente în România. ” Băieţii ăştia sunt colonialişti. Ei nu au timp de pierdut. Noi suntem o colonie şi băncile, care sunt toate străine, se comportă cu noi ca şi cu o colonie”.

Ilie Șerbănescu a omis să detalieze modul în care salariații și pensionarii au plătit pentru debitorii băncilor, sau cum i-ar fi ajutat un leu mai slab pe aceștia, într-o economie dependentă masiv de importuri.

Declarațiile au fost făcute la o dezbatere a Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, organizație înființată de fostul președinte al PC Dan Voiculescu.