Mugur Isărescu: "Creditele în lei vor fi convertie în euro, la un curs stabilit de BNR cu Guvernul şi UE"

Mugur Isărescu: "Creditele în lei vor fi convertie în euro, la un curs stabilit de BNR cu Guvernul şi UE"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), este de părere că nu este uşor să faci afaceri în România. El a criticat, la emisunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, birocraţia excesivă, numărul mare de declaraţii pe care trebuie să le depună firmele la ghişeele Fiscului, precum şi "hărţuiala" multitudinii de impozite.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că nu este uşor să faci afaceri în România. "Vinăria, podgoria aceasta, care este micuţă, m-a apropiat foarte mult de lumea de afaceri. Şi am înţeles dinăuntru - nu eu conduc firma, deoarece nu am voie prin lege, dar sunt acţinonarul principal şi mă implic în gestionarea ei - că nu este uşor să faci afaceri în România", a declarat şeful băncii centrale.

El critică birocraţia mare şi o serie de "raportări absolut nenecesare care nu se fac prin computer". Potrivit lui Isărescu, "sistemul trebuie să se îmbunătăţească, să se modernizeze. De ce nu s-a făcut până acum? Puteţi să-l întrebaţi pe domnul Vlădescu".

La întrebarea pe care guvernatorul i-a adresat-o fostului ministru de finanţe, acesta i-a răspuns "că e o anomalie care se va corecta. Numai că durează de doi ani de când am ridicat eu prima oară problema, că mi s-a părut aşa... hazlie în definitiv. Intră în ideea de teatrul absurdului. Te trimite la ideea că de aia s-a născut aici Eugen Ionescu. Nu-ţi vine să crezi că se întâmplă", a declarat Mugur Isărescu.

TVA va rămâne la 24% cel puţin câţiva ani

Ca om de afaceri, guvernatorul BNR este deranjat şi de faptul că, deşi nivelul principalelor taxe, cu excepţia TVA, este "relativ scăzut", există "un număr mare de impozite, de raportări, hărţuiala asta aproape nesfârşită, dar şi climatul neprielnic pentru afaceri".

Potrivit şefului băncii centrale, în continuare persistă confuzia asta între om de afaceri şi afacerist. "A face afaceri înseamnă a crea locuri de muncă, a da salarii, a plăti impozite într-un mediu concurenţial, asta este economia de piaţă", explică guvernatorul.

El susţine că autorităţile române vor păstra nivelul TVA la 24%, după decizia de majorare aplicată începând cu 1 iulie, "cel puţin câţiva ani". "Altfel, înseamnă că am introdus o instabilitate fiscală totală în ţara asta", argumentează oficialul.

Durerea va continua şi în 2011

Durerea va continua şi în anul următor, din cauza faptului că revenirea economiei nu este suficient de solidă pentru a aduce creşterea nivelului de trai, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale.

Şeful băncii centrale a mai spus că, din experienţa altor ţări, va mai dura un an - un an şi jumătate de la reluarea creşterii economice până când se va îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei.

De aceea, s-ar putea ca efectele sociale să persiste chiar şi anul 2011, a precizat Isărescu.

Fără griji pentru cursul valutar Guvernatorul BNR a declarat că nu există motive de îngrijorarea în privinţa stabilităţii cursului valutar în 2011.

"Nu vedem motive pentru care cursul valutar nu va fi în continuare stabil în 2011. Ceea ce a determinat instabilitatea şi deprecierea cursului valutar anii trecuţi a fost un deficit extern extrem de mare", a precizat Isărescu.

El a explicat că, în momentul de vârf 2007-2008, s-a ajuns la un deficit extern de 12-14% din produsul intern brut (PIB), dar care s-a corectat până la 4-6% din PIB în prezent. Oficialul BNR consideră că "un asemenea deficit de cont curent este sustenabil pentru România şi este şi bun". Jumătate din acest deficit a fost acoperit de investiţii străine, iar cealaltă jumătate din împrumuturi, a precizat Isărescu.

"Altminteri n-am avea echilibru pe piaţa valutară, s-ar vedea în pierderea de rezerve, or în ciuda a ceea ce se vântură, vedeţi că rezerva BNR nu scade, este cam la acelaşi nivel", a adăugat el.

România, o ţară cu potenţial nevalorificat

În ceea ce priveşte motivele pentru care tinerii ar trebui să nu părăsească România pentru a pleca în străinătate, guvernatorul BNR a adus două argumente.

"Noi suntem în primul ciclu postcomunist. Am trăit în aceşti 10 ani o perioadă de relansare, avânt, supraîncălzire şi acum suntem în criză, recesiune. Această economie va ieşi din recesiune, pentru că economia de piaţă, economia capitalistă este ciclică", a spus Isărescu.

În al doilea rând, el consideră că România este o ţară cu potenţial, pe care însă nu îl valorifică suficient.

Salariile bugetarilor în 2011

Reducerea salariilor bugetarilor din 2011 va fi mult mai mică decât cea aplicată de la 1 iulie 2010, a declarat Mugur Isărescu.

Pentru reducerea de 25% a salariilor s-a optat de la jumătatea anului. "Dacă măsura de reducere a salariilor în sectorul bugetar s-ar fi aplicat de la începutul acestui an, ar fi fost o reducere de aproximativ 12%", a precizat şeful băncii centrale. Salariile în sectorul de stat vor trebuie să rămână reduse şi în 2011, "e un calcul aritmetic simplu", spune Isărescu.

În acest context, el a precizat că reducerea de anul viitor va fi mult mai mică decât cea care s-a aplicat de la 1 iulie 2010.

Cum vor trece la euro creditele în lei Creditele contractate de populaţie şi firme în monedă naţională "vor fi convertite la cursul pe care îl, va stabili Banca Naţională cu Guvernul, cu Uniunea Europeană, cu partenerii externi şi cu pieţele şi va rezulta un curs de conversie", a declarat şeful băncii centrale.

Acest curs de conversie va fi stabilit cu doi ani de aderarea la zona euro, adică atunci când România va intra în "anticamera adoptării euro", a precizat guvernatorul BNR.

El a mai spus că acest curs nu va fi "bătut în cuie", existând posibilitatea să mai varieze. "Deocamdată e prematur" să discutăm despre nivelul acestui curs, a precizat Isărescu.

Ordonanţa 50 nu e retroactivă, dar nici conform Directivei UE Ordonanţa de urgenţă nr. 50/2010 nu este retroactivă. "S-a folosit un cuvânt nefericit", a declarat Mugur Isărescu. Totuşi, ordonanţa nu trebuie să se aplice stocului existent de credite, în spiritul Directivei europene.

Potrivit şefului băncii centrale, FMI şi Comisia Europeană cer două lucruri: ca ordonanţa creditelor să se aplice conform Directivei europene şi să nu se aplice creditelor pe stoc, adică asupra creditelor existente.

"Ordonanţa 50 nu este retroactivă, dar nici în spiritul Directivei UE", susţine Isărescu. El a reiterat faptul că nu trebuie să înlocuim un exces al instituţiilor de creditare cu un alt exces.

În plus, guvernatorul BNR a precizat că va exista din partea băncilor tentaţia să renunţe la comisioane, însă să le introducă în dobânzi.

România nu este o excepţie, spune guvernatorul. "Nicăieri băncile nu sunt iubite, nici în Europa, unde sunt impozitate, taxate suplimentar". Însă, precizează Isărescu, dacă li se impun costuri suplimentare, există riscul ca acest sector să slăbească.

Potrivit guvernatorului băncii centrale, ar urma două efecte negative principale. În primul rând, "băncile îşi erodează capitalul, slăbeşte încrederea în sectorul bancar. Nu cred că ne dorim în acest moment o criză în sistemul bancar", spune şeful BNR. A doua consecinţă este revenirea mult mai greoaie a creditării. "În prezent, creditarea încă nu şi-a revenit, dar nici nu scade", spune Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News