ISAILA: Romania, printre noua pacate si-o fericire

Emilian Isaila: "Din pacate, anul 2008 va fi unul greu pentru Romania."

Din punct de vedere economic va veni scadenta, iar perioada de crestere galopanta se va tempera. Recesiunea americana se va face simtita si pe plaiurile mioritice. Creditele se vor lua mai greu si se vor plati mai scump, mult mai scump.

Din pacate, lupta dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria va continua. Fiecare gest al uneia dintre taberele aflate la putere va fi un motiv de disputa. Cu totii speram ca batalia finala sa se desfasoare in alegeri, dar degradarea vietii politice si lipsa perspectivelor s-ar putea sa duca la rezultate neconcludente chiar si dupa confruntarile electorale.

Din pacate, acesta va fi primul an in care instabilitatea politica va avea un impact major asupra mediului de afaceri. Companiile vor resimti din plin criza din sistemul legislativ si lipsa incheierii reformelor. Firmele mari vor pierde multi bani si isi vor amana multe dintre investitii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din pacate, va fi primul an in care investitorii imobiliari vor avea probleme. Apartamentele in cartierele rezidentiale se vor vinde mai greu din cauza scumpirii creditelor, din cauza preturilor extrem de ridicate si a costurilor intretinerii. Va fi un an in care vor avea mare cautare terenurile ieftine.

Din pacate, in 2008, sanatatea romanilor se va degrada in continuare. Spitalele nu vor fi modernizate, lucratorii si specialistii din sistem vor pleca masiv in strainatate. Lipsa de coerenta si costurile mari vor face aproape imposibila orice imbunatatire. Oamenii in varsta si cei cu afectiuni cronice vor fi cei mai afectati de declinul sistemului sanitar.

Din pacate, criza drumurilor se va accentua. Construirea autostrazilor va continua in ritm de melc si cu costuri extreme. Reteaua de drumuri va fi modernizata in acelasi ritm ca si in cazul autostrazilor, si aceasta modernizare va fi mai mult un pretext de a se drena bani publici inspre companii private cu conexiuni in zonele inalte ale puterii.

Din pacate, in acest an, pensionarii vor constata ca marirea pensiilor n-a fost decat o actiune politica. Cresterea pretului la alimente si la combustibili a anulat orice urma de optimism al persoanelor in varsta.

Din pacate, managerii de resurse umane vor avea probleme in continuare sa gaseasca persoane potrivite pentru multimea de pozitii libere din companii. Nu or sa poata face minuni, in conditiile in care specialistii vor salarii din ce in ce mai mari, comparabile cu cele din Uniunea Europeana, iar companiile inca au strategii cu salarii mici pentru piata din Romania.

Din pacate, si in acest an ne vom duce viata in orase neprietenoase, poluate, cu drumuri proaste. Vom pierde la fel de mult timp in trafic, iar programul zilnic va fi afectat de ambuteiaje. Administratiile locale nu vor avea puterea sa reformeze transportul public, iar o serie de primari isi vor incheia carierele politice in acest an.

Din fericire, cei mai multi dintre noi vor supravietui si vor avea ocazia sa-si exprime nemultumirile si viziunea asupra viitorului Romaniei prin vot. Sau nu!