Evenimentul ZileiInternationalIranul primește o lovitură neașteptată din partea Rusiei. Ce a declarat un înalt oficial rus

Iranul primește o lovitură neașteptată din partea Rusiei. Ce a declarat un înalt oficial rus

Iranul primește o lovitură neașteptată din partea Rusiei. Ce a declarat un înalt oficial rus
Președintele comisiei de Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosachev, a spus că țara sa nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare. Totuși Kosachev apreciază disponibilitatea Teheranului de a respecta angajamentele din Acordul atomic cu marile puteri.

„Susținem cu tărie disponibilitatea Republicii islamice de a menține angajamentele din tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Continuăm să stimulăm cooperarea noastră cu Iranul în domeniul energiei nucleare în scopuri pașnice”, a declarat Kosachev.

În același timp, experții ruși consideră că Iranul dispune de resursele necesare de uraniu pentru a-și crea propria bombă nucleară, fiind necesare detonatoare și proiecțiile compacte. Liderii din Teheran au declarat că Iranul ar putea obține în numai patru zile uraniu până la un nivel de 20 % puritate. Specialiștii apreciează că pentru ca uraniu să atingă o puritate de 90 %, obligatorie pentru fabricarea armelor nucleare, timpul este înjumătățit dacă a fost deja atins nivelul de 20 %.

Alături de SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, Iranul a semnat un acord în care și-a asumat că va limita activitățile atomice, în schimbul reducerii sancțiunilor internaționale. Acordul da voie Iranului să îmbogățească uraniu doar până la un nivel de puritate de 3,67 %, mult sub cel de 20 %.

 


Accesează: