Evenimentul Zilei > International > Iranul detonează nucleara: bărbat condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea CIA!
Iranul detonează nucleara: bărbat condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea CIA!

Iranul detonează nucleara: bărbat condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea CIA!

Curtea Supremă din Iran l-a condamnat la moarte pe un bărbat care era acuzat de spionaj în favoarea CIA!

Amir Rahimpour „a câștigat o mulțime de bani” oferind informații despre programul nuclear al Iranului, arată Gholamhossein Esmaili, un purtător de cuvânt al Curții Supreme din Teheran, citat de BBC.

Acesta a adăugat că „încă doi spioni americani au fost condamnați la 10 ani de închisoare pentru spionaj și cinci ani pentru că au acționat împotriva securității naționale”. Fără să le dea numele, cele două persoane ar fi lucrat pentru un ONG care făcea acte de caritate.

Pentru moment, Guvernul SUA și CIA nu au comentat în niciun fel vestea condamnărilor dictate în Iran.

Reamintim faptul că în iulie 2019 oficialii americani puneau la îndoială anunțul Teheranului, potrivit căruia 17 oameni ar fi fost arestați pentru acțiuni de spionaj nuclear și militar în favoarea CIA. „Este o parte a naturii ayatollahului de a minți lumea”, afirma atunci Secretarul de stat Mike Pompeo, cu referire directă la liderul suprem al Iranului ayatollahul Ali Khamenei.

Și, totuși, se pare că Iranul nu a mințit cu nimic. În 2019, un fost contractor al Ministerului Apărării, Jalal Hajizavar, a fost executat fiind găsit vinovat de spionaj. Se presupune că Hajizavar a mărturisit plățile încasate de la CIA. Uciderea angajatului Ministerului Apărării nu e singulară – în 2016, Teheranul l-a condamnat la moarte pe omul de știință Shahram Amiri, dovedit că spiona în favoarea americanilor.

Acum, sentința dictată împotriva lui Amir Rahimpour vine într-un moment cât se poate de nepotrivit, când tensiunile între Teheran și Washington sunt la cote maxime. În ianuarie, generalul Qassem Soleimani, șeful Gărzilor Revoluționare, a fost ucis într-un atac cu drone al americanilor. Ca răspuns, Iranul a tras cu rachete balistice în două baze militare irakiene care adăposteau forțele americane.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: