Evenimentul Zilei > Actualitate > Iosif Rotariu: „Dubla cu Sparta este decisivă pentru viitorul Stelei”
Iosif Rotariu: „Dubla cu Sparta este decisivă pentru viitorul Stelei”

Iosif Rotariu: „Dubla cu Sparta este decisivă pentru viitorul Stelei”

Fostul mijlocaș a vorbit pentru EVZ despre întâlnirea crucială cu cehii și a rememorat celebra partidă din 1988, atunci când „roș-albaștrii” s-au impus cu 5-1 la Praga

Steaua debutează, în această seară, de la ora 21.00 (în direct la Pro TV), în noul sezon al cupelor europene.

Vicecampionii Ligii I evoluează în deplasare, la Praga, contra formației Sparta, în prima manșă a turului 3 preliminar al Ligii Campionilor.

Eșecuri în ultimele două sezoane

Va fi primul test pe care „roș-albaștrii” trebuie să-l treacă, în drumul către grupele Ligii Campionilor. Steaua a ratat prezența la masa bogaților, în ultimele două stagiuni, după ce a fost eliminată de Ludogoreț (1-0, 0-1 și 5-6 după penaltyuri) și Partizan Belgrad (1-1 și 2-4). Atât pentru steliști, cât și pentru cei de la Sparta, dubla este esențială, ținând cont că poate duce către o fază a competiției unde, din start, participantele au asigurate 12-15 milioane de euro.

Iosif Rotariu, fost mijlocaș al Stelei, a fost prezent la întâlnirile dintre „militari” ș i praghezi, din primul tur al Cupei Campionilor Europeni, în stagiunea 1988-1989. La Praga, românii s-au impus cu 5-1, iar victoria reprezintă și acum un record pentru steliști, în deplasările din cupele europene. La București s-a terminat egal: 2-2. „Roti” are amintiri plăcute legate de confruntarea din capitala Cehiei.

„Am marcat la fiecare ocazie”

„Cum să uit un asemenea meci? Erau două echipe senzaționale, mulți internaționali, ca valoare, mult peste cele de astăzi. Îmi aduc aminte că i-am dat o pasă de gol lui Hagi. Ei au deschis scorul, dar noi ne-am dezlănțuit. E drept, am avut și noroc, am prins genul ăla de zi în care îți iese totul. Am marcat la fiecare ocazie. Returul n-a prea mai contat”, ne-a declarat Rotariu. În acel sezon, Steaua a avut un parcurs de excepție. A învins la București pe IFK Goteborg (5-1) și Galatasaray (4- 0) și a ajuns în finala disputată contra lui AC Milan (scor 0-4). Astăzi, lucrurile s-au schimbat dramatic.

„Nici Steaua, nici Sparta nu mai sunt forțele de altădată. Șansele de calificarea sunt egale. Dubla cu Sparta este decisivă pentru viitorul Stelei. Chiar dacă echipa este stabilă financiar, ar însemna mult o calificare în grupele Ligii. Cred că le va fi greu steliștilor, fără Chipciu, Varela și Hamroun”, a spus fostul internațional român. Rotariu este realist în ceea ce privește evoluțiile echipelor românești în Europa. „La ce campionat avem, dacă ajungem cu o echipă în grupele Ligii Europa, e mare lucru.”