Ion Iliescu, inamicul proprietăţii

Ion Iliescu, inamicul proprietăţii

Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic Braşov şi vicepreşedinte pe ţară al asociaţiei, lansează astăzi, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la arestarea membrilor Gărzii Tineretului Român, o carte în care dezvăluie cum familia sa a rămas fără casă şi teren, cu complicitatea lui Ion Iliescu, actualul lider PSD, fost preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular Iaşi.

Bjoza a fost condamnat, în 1958, la 15 ani de muncă silnică pentru că a făcut parte din Garda Tineretului Român. A ispăşit doar patru ani de închisoare, apoi „a vizitat“ majoritatea coloniilor de muncă forţată din ţară. Tatăl său, Ioan Bjoza, a fost şi el arestat, tot în ’58, dar a fost achitat după şase luni de închisoare.

„O franzelă pe metru pătrat“ În 1978, tatăl lui Octavian Bjoza, la insistenţele Securităţii, a fost obligat să „doneze“ statului român ultimii 300 de metri pătraţi din terenul de 1.200 de metri pătraţi şi casa părintească din Iaşi. „Te expropriau prin decret-lege, cu plata unei sume, cam o franzelă pe metru-pătrat“, exagerează voit Octav Bjoza. Actul de „donaţie“, semnat de Ioan Bjoza şi pe care Octav Bjoza l-a găsit mai târziu în pod, în casa de la Braşov, poartă semnătura lui Ion Iliescu.

După ’90, Octav Bjoza a depus o cerere prin care solicita un teren la schimb sau o despăgubire, pe Legea 10. Pe terenul familiei Bjoza şi al vecinilor lor este construit acum  Liceul industrial de chimie din Iaşi.  

Ne puteți urmări și pe Google News