Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis se pregăteşte să fie „tătuc” în politică
Klaus Iohannis se pregăteşte să fie „tătuc” în politică

Klaus Iohannis se pregăteşte să fie „tătuc” în politică

Preşedintele Klaus Iohannis va invita partidele şi Guvernul, la Palatul Cotroceni, pentru mai multe runde de discuţii şi negocieri care se întind de la probleme politice interne până la situaţia României în Uniunea Europeană.

Seful statului şi premierul Sorin Grindeanu vor discuta, într-o primă fază, despre situaţia absorbţiei fondurilor UE, care bate pasul pe loc. În vederea negocierii următorului buget european, România va avea „ cărţi proaste în mână” dacă nu va reuşi să atragă mai mulţi bani oferiţi gratuit de UE pentru dezvoltare, a opinat Iohannis.

Preşedintele a mai anunţat că va „provoca” politicienii de la Bucureşti să discute şi despre implicaţiile pentru România a adoptării Declaraţiei de la Roma, document semnat de liderii celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie) cu privire la strategia blocului comunitar pe următorii 10 ani.

„Am intenţia să particip la formate şi să încurajez formate de discuţii pentru a avea o energie pozitivă în definitiv în acest demers Dacă se va întâmpla la Snagov sau la Bucureşti sau în altă parte, vom vedea”, a spus Iohannis.

Negocieri cu PSD-ALDE

Desemnarea unui candidat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) este altă temă de discuţie care va avea loc între Iohannis şi partidele politice de la putere. Şeful statului a spus că nu se grăbeşte să numească un nou şef al spionajului extern dar a promis că va discuta cu majoritatea parlamentară PSD-ALDE înainte ca propunerea lui să fie făcută publică.

„Dacă va fi politician sau nu, rămâne de văzut”, a zis Iohannis. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ar fi indicat „un om politic cu un anumit pachet de calităţi” pentru şefia SIE.