Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis sau Johannis: cum se scrie de fapt numele președintelui ales duminica trecută | Video
Iohannis sau Johannis: cum se scrie de fapt numele președintelui ales duminica trecută | Video

Iohannis sau Johannis: cum se scrie de fapt numele președintelui ales duminica trecută | Video

Până la ultima campanie electorală pentru Primăria Sibiu, numele candidatului FDGR era scris cu inițiala ”J”. La alegerile prezidențiale, însă, campania a fost dusă pentru candidatul ”Iohannis”, cu ”I”. Președintele ales a explicat de unde aceste diferențe.

În actele oficiale, deci și în cele de identitate, numele președintelui ales al României începe cu litera ”i”. Cu toate că părinții primarului Sibiului, bunicii și străbunicii acestuia poartă sau au purtat numele cu inițiala ”J”. De unde au apărut aceste diferențe a explicat Iohannis în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV. ”Numele meu se scrie simplu, cu «i». Pentru că atunci când tatăl meu m-a înregistrat ca și copil nou, funcționarul de la primărie a refuzat să scrie numele cu «J», așa cum a fost scris în familia mea de la cinci sute și ceva de ani. Una peste alta, în acte am rămas cu ”i”, dar recunosc că tot eu sunt acela care își scrie numele cu «j». În privat, în corespondența privată, în email, eu mă semnez cu «J»”, a declarat Iohannis.

”Deși știam pe cineva la primărie, mi s-a părut inoportun”

Întrebat de ce nu a corectat greșeala comisă de funcționar Iohannis a spus că nu i s-a părut oportun. ”Nu mi s-a părut necesară, e o procedură birocratică ceva mai complicată și chiar dacă cunosc pe cineva la primărie am preferat să las lucrurile așa”, a mai spus primarul.
Iohannis a explicat și că nu are decât o singură cetățenie, cea română. ”Sunt cetățean român get-beget și numai cetățean român. Nu am avut și nici nu mi-am dorit o altă cetățenie. Bănuiesc că lumea a crezut că am cetățenie germană, ceea ce nu este cazul. Nu am dorit-o, nu mi-o doresc, sunt foarte mulțumit cu cetățenia mea română”, a mai spus președintele în emisiunea înregistrată în primăvara acestui an.

Sursa video: turnulsfatului.ro