Editura Evenimentul si Capital

Iohannis, după reuniunea NATO: „România și-a atins obiectivele”

Autor: | | 2 Comentarii | 888 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis, a declarat astăzi, la Bruxelles, la finalul reuniunii NATO, că România și-a „atins obiectivele” la reuniunea din Belgia și că aliații au apreciat alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

„Din punct de vedere politic, Reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt a Alianţei la care au participat noul Președinte al Statelor Unite ale Americii și noul Președinte al Franței. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele țări”, a declarat Iohannis.

El a adăugat că „după discuțiile de astăzi, NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și, mai ales, unită. Am salutat, la Reuniune, reiterarea fermă, de către Președintele Trump, a angajamentului SUA pentru Alianță, pentru apărarea colectivă și consolidarea Flancului Estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creștere a finanțării Inițiativei de Reasigurare Europeană, în 2018, de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde dolari”.

Iohannis a preciat că Aliații apreciază că România a alocat 2% din PIB pentru Apărare.

„De asemenea, am subliniat importanța unei relații transatlantice solide. În sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărțirea mai judicioasă a responsabilităților, prin stimularea creșterii bugetului pentru apărare al fiecărui Aliat. Faptul că România a alocat deja 2% din PIB pentru apărare este foarte apreciat de Aliații noștri. Însă, o repet, este esențială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de Guvern”

El a afirmat că în cadrul reuniunii s-a decis dezvoltarea unor planuri naţionale pe trei componente pentru fiecare ţară, precum şi un sistem de monitorizare riguroasă a paşilor statelor pentru atingerea obiectivului privind alocările bugetare.

Astfel, prima componentă vizează angajamentele de creștere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea țintei de 2% din PIB, din care cel puțin 20% pentru investiții în echipamente și cercetare-dezvoltare; a doua componentă se referă la angajamente de investiții în capabilități moderne pentru îndeplinirea țintelor asumate la nivelul NATO, iar ultima componentă face referire la angajamente privind contribuțiile naționale la operații, misiuni, precum și alte activități.

„Totodată, Aliații au convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. Am subliniat contribuția României în Afganistan, unde suntem al IV-lea contributor aliat. Am susținut ferm creșterea rolului NATO în combaterea terorismului”, a mai susținut Iohannis.

„În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, și la această Reuniune, România și-a atins obiectivele”, a afirmat Iohannis.

„Sunt convins că această Reuniune a contribuit la asigurarea unei apărări solide a României și la un rol vizibil al țării noastre în asigurarea securității regiunii noastre și a spațiului euro-atlantic.Din punctul nostru de vedere, a fost o reuniune reușită”, a conchis Iohannis.

Sigur faci aceeasi greseala! Cum se fierb ouale pentru a le vopsi de Paste! Ce nu stiai!

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI