Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis intră în Liga Campionilor. Această distincție au mai primit-o Churchill și Papa
Iohannis intră în Liga Campionilor. Această distincție au mai primit-o Churchill și Papa

Iohannis intră în Liga Campionilor. Această distincție au mai primit-o Churchill și Papa

Preşedintele Klaus Iohannis câștigă tot mai multă recunoaștere și apreciere internațională.

Șeful statului va primi Premiul Charlemagne, decernat în fiecare an personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor europene, informează Agerpres. Distincţia îi va fi acordată în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura pe 21 mai 2020, în oraşul german Aachen.

Șeful comitetului care acordă premiul Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat într-o conferinţă de presă că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue în demersul său de a conduce România pe calea europeană.

În argumentarea deciziei de a-l premia pe Klaus Iohannis, se menţionează că președintele României „a reuşit să se impună într-o țară cu dictatură brutală”,  care „a trecut prin dezamăgiri în relaţia cu Occidentul”. Dar, între timp, România a devenit, graţie eforturilor lui Iohannis, „cea mai europeană din Europa de sud-est”.

Klaus Iohannis este văzut drept „un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai afirmat Jurgen Linden.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 încoace de către municipalitatea din Aachen unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. De-a lungul istoriei, au mai primit această distincţie Papa Francisc, Winston Churchill, Helmut Kohl, Angela Merkel, François Mitterrand sau regina Beatrix a Olandei. În 2018, ea a revenit preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, iar anul trecut a fost gratulat cu acest premiu secretarul general al ONU, António Guterres.