"Am urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor după catastrofa aviatică din Ucraina și reacțiile politice din capitalele europene și SUA. Cu privire la pierderile de vieți omenești și drama prin care trec familiile victimelor, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie o astfel de tragedie. Nimic, niciun scop politic, nicio circumstanță de fapt și nicio o eroare umană nu justifică ceea ce s-a întâmplat. Am remarcat pozițiile coordonate ale partenerilor europeni și transatlantici în privința instituirii de noi sancțiuni în cazul în care Federația Rusă continuă să limiteze eforturile investigatorilor. Cred că responsabilitatea asigurării condițiilor pentru desfășurarea unei anchete credibile aparține Federației Ruse. Tot acesteia îi aparține și responsabilitatea identificării unei soluții la problema de fond ucraineană. Ambele aspecte denotă o problemă de comportament al Rusiei pe scena globală și ambele merită egală considerație și soluționare", a afirmat Iohannis, potrivit unui comunicat de presă.

Șeful PNL a adăugat că este necesară o discuție la nivelul Uniunii, cu privire la rolul UE.

"Constat și lipsa unei poziții clare la nivelul Uniunii Europene pe tema tragediei din Ucraina. Problema este într-adevăr mult mai complexă, iar UE nu este în campanie electorală pentru a-și permite să arunce cuvinte. Cu toate acestea, trebuie să existe și o linie roșie, dincolo de care nu putem accepta compromisuri. O discuție va fi necesară la Bruxelles cu privire la rolul Uniunii, în ce măsură poate UE să asigure siguranța cetățenilor săi. Sau Uniunea este în realitate doar un instrument economic? O doză de realism este necesară în acest moment", a mai spus Iohannis.

În ceea ce privește conflictul din Gaza, Iohannis a spus că este îngrijorat de posibilul import al conflictului în Europa.

"Mă preocupă în egală măsură conflictul palestiniano-israelian și evoluția militară din Gaza. Nu cred că este suficientă deplasarea în zonă a Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, și a Secretarului de Stat american John Kerry, dacă părțile nu vor să ajungă la o înțelegere cu privire la fondul problemelor. Ceea ce mă îngrijorează însă și mai tare este posibilul import al conflictului în Europa. Demonstrațiile de sprijin, riscul polarizării între susținătorii celor două tabere, respectiv al radicalizării acestora, este un risc real. Tendințele de radicalizare islamistă, deja accentuate de conflictul sirian, curentul anti-semit, sunt la fel de periculoase ca și intoleranța față de musulmani. Vorbim de tendințe îngrijorătoare, recunoscute ca atare în unele capitale europene. Chiar dacă această discuție nu a ajuns deocamdată la noi, nu ne scutește nimeni de aceste riscuri, iar România trebuie să fie pregătită pentru a face față unor astfel de situații", a mai spus președintele PNL.