Evenimentul Zilei > Politica > Ce răspuns a primit Iohannis de la CCR cu privire la Legea lui Şerban Nicolae
Ce răspuns a primit Iohannis de la CCR cu privire la Legea lui Şerban Nicolae

Ce răspuns a primit Iohannis de la CCR cu privire la Legea lui Şerban Nicolae

Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții, activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri, precum insule sau alte suprafeţe de uscat. În acest context, Iohannis a primit un răspuns fulger de la CCR.

CCR i-a răspuns lui  Iohannis 

Curtea Constituțională va dezbate pe 5 iunie sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe iniţiativa lui Şerban Nicolae. Printre motivele de neconstituționalitate prezentate de Klaus Iohannis se numără adoptarea proiectului de lege în Senat cu depășirea termenului constituțional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată:

„Propunerea legislativă privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu și de regim juridic special a fost depusă la Senat, ca primă Cameră competentă, spre dezbatere și adoptare, la data de 6 martie 2017… Adoptarea legii de către Senat, ca primă Cameră competentă, în ședința din data de 6 noiembrie 2017, s-a realizat cu încălcarea prevederilor art. 75 alin. (2), fiind dezbătută și adoptată cu depășirea termenului constituțional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată. Procedând în acest mod, dezbaterea și adoptarea de către Senat a legii criticate în ședința din 6 noiembrie 2017 echivalează și cu încălcarea jurisprudenței Curții Constituționale și, implicit, a prevederilor art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală (…)   

În concluzie, considerăm că în adoptarea legii criticate, Parlamentul a ignorat dispozițiile art. 25 alin. (3) din Legea nr. 21/1996 – normă imperativă ce instituie un caracter conform pentru avizul Consiliului Concurenței prin faptul că stipulează expres că „observațiile și propunerile formulate în avizul sau punctul de vedere al Consiliului Concurenței vor fi avute în vedere la definitivarea proiectului de act normativ” – în ceea ce privește art. 8 şi art. 11 din legea criticată. Această omisiune contravine, la rândul său, art. 1 alin. (5) din Constituție.

În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională, în ansamblul său",  se arată în textul sesizării, potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale.