Klaus Iohannis şi-a început cuvântul introductiv în limba franceză, evocând legăturile strânse dintre România şi Franţa din numeroase domenii, înainte de 1918 dar şi după aceea.

Preşedintele le-a lansat un apel celor prezenţi. Sper că cei mai mulţi dintre voi veţi avea ocazia de a lucra şi, sau, în România.

„Dacă mulţi dintre tinerii valoroşi din România doresc să vină să lucreze în Franţa, niciunul dintre cei reuniţi la Paris nu vrea să meargă în România. Rolul politicianului român este să analizeze acest fenomen şi să vadă ce e de făcut pentru a-l evita”., a spus Iohannis.

„Nu-mi imaginez România izolată, recăzută în naţionalism şi izolaţionism. Dimpotrivă, îmi imaginez o Românie puternic integrată în UE din toate punctele de vedere. Asta înseamnă, evident, colaborare în cât mai multe domenii. Asta înseamnă că România trebuie să joace un rol semnificativ, aşa cum poate să o facă”., a mai declarat preşedintele.

„Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună. Asta este evoluţia României în ultimul secol”., a conchis Klaus Iohannis, potrivit RFI.