Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > De ce era necesar ca Iohannis să-și anunțe candidatura tocmai când ” arde țara”. Editorial de Andreea Udrea
De ce era necesar ca Iohannis să-și anunțe candidatura tocmai când ” arde țara”. Editorial de Andreea Udrea

De ce era necesar ca Iohannis să-și anunțe candidatura tocmai când ” arde țara”. Editorial de Andreea Udrea

O bună parte din reacțiile publice la anunțul lui Iohannis că va candida pentru al doilea mandat au fost de tipul: „țara arde și Iohannis anunță că vrea să rămână la Cotroceni”. Deși le pot înțelege, anunțul nu a fost un faux pas politic, ci o acțiune necesară. De ce?

În primul rând, adevăratul destinar al mesajului președintelui privind intenția de a candida pentru un nou mandat a fost întregul sistem politic aflat la putere, majoritatea PSD- ALDE în frunte cu Liviu Dragnea. Mesajul lui Iohannis a fost clar: „Sunt aici, nu mă dau bătut, o să vă înving”. Vorbim despre un Dragnea teribil de periculos tocmai pentru că este rănit, dar aflat la pământ. Decizia instanței de condamnare cu executare, gafa inimaginabilă prin care a spus că își cere scuze celor aflați în închisori, întreaga reacție a PSD – au fost devastatoare. Iohannis a vrut să dea un semnal pentru cei care folosesc „statul paralel” pentru a-și justifica acțiunile și de-abia apoi pentru cetățenii României.

Apoi, în comunicarea politică, e importantă personificarea răului și a binelui. Pentru USL, „răul” era Traian Băsescu, „regimul Băsescu”. În cazul nostru, Liviu Dragnea – cel care vrea să modifice prin OUG Codurile, ca să-și scape pielea- este personajul negativ pentru publicul anti-PSD, iar Klaus Iohannis este cel care i se opune – „binele”. În spatele lui trebuie și se vor încolona PNL, USR, societatea civilă, cetățenii de bună-credință.

Nu în ultimul rând, prin anunțul de sâmbătă, Iohannis pune capăt speculațiilor aruncate în spațiul public că din 2019 va merge la Consiliul European, urmând să îi ia locul lui Donald Tusk.

Ar fi devenit un președinte „lame duck”, cum spun americanii – adică un președinte în funcție pe care nimeni nu îl mai ia în serios, tocmai pentru că este pe ultima sută de metri a mandatului său. Și așa, în spațiul public, pe fondul ofensivei și agresivității PSD nu lipsesc deloc comparațiile lui Iohannis cu Emil Constantinescu, cel care va rămâne în istorie ca fiind președintele care s-a recunoscut înfrânt de sistem. Confiscarea și golirea de conținut a atribuțiilor șefului statului este o preocupare zilnică a PSD, iar decizia CCR prin care Iohannis este obligat să o revoce pe Kovesi se înscrie în aceeași logică. De aceea, deși a căzut în plan secund, la fel de important este ca Iohannis să nu cedeze în chestiunea revocării Laurei Codruța Kovesi. Să mai „citească” și săptămâna asta.

PSD nici măcar nu se mai ascunde că va da o ordonanță de urgență cu dedicație pentru Liviu Dragnea, cu aplicare imediată, nu ca OUG 13. Moțiunea de cenzură a PNL are anumite șanse de izbândă, în contextul actual, dar chiar și pesediștii care văd în ce gaură i-a băgat Liviu Dragnea știu că șansele ca Iohannis să le ofere al patrulea premier, mai ales după ce a anunțat că va candida pentru al doilea mandat, sunt aproape egale cu zero. Au miniștri, secretari de stat, consilieri, oameni puși în deconcentrate – o întreagă armată de pesediști ar pleca odată cu Dăncilă. De aceea, pe cât de necesar mi s-a părut anunțul lui Iohannis că va candida pentru al doilea mandat, este critic și esențial ce va face în următoarele zile.