"Da, voi da curs acestei cereri", a declarat şeful statului, care a primit ieri cererea procurorului general Augustin Lazăr de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat sesizarea preşedintelui pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în dosarul privind moartea agentului Bogdan Gigină. 

Potrivit DNA, solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale şi având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 1 octombrie 2016. 

De asemenea, sursa citată arată că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care deţin sau au deţinut calitatea de ministru, pentru fapte săvârşite în exercitarea mandatului, şi care, la data sesizării, nu au şi calitatea de deputat sau de senator este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea preşedintelui României. 

Gabriel Oprea şi-a depus demisia, pe 26 septembrie, din funcţia de senator. Înainte de aceasta, pe 19 septembrie, colegii din Senat au votat împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a fostului ministru pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină