Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis a acceptat „Premierul SRI” propus de PSD
Iohannis a acceptat „Premierul SRI” propus de PSD

Iohannis a acceptat „Premierul SRI” propus de PSD

PSD și ALDE i-au cerut ieri președintelui Klaus Iohannis să-l nominalizeze ca premier pe deputatul brăilean Mihai Tudose (50 de ani). Fost ministru al Economiei în cabinetele Victor Ponta 4 și Sorin Grindeanu, Tudose a ridicat suspiciuni inclusiv în PSD din cauza apropierii sale de SRI

PSD l-a ales pe Tudose după ce toți ceilalți potențiali candidați ai PSD – Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu și Adrian Ţuţuianu – s-au retras din cursă invocând diferite pretexte.

„Ești omul serviciilor?”

Numărul 2 din ierarhia PSD, Niculae Bădălău, liderul PSD Olt, Paul Stănescu, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu și liderul PSD Giurgiu, Marian Mina, au fost singurele voci care nu au fost ieri de acord, în ședința PSD, ca Tudose să ajungă premier. Ei l-au întrebat pe acesta dacă este „omul serviciilor”. „A dat garanții că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu există niciun motiv, deocamdată, să ne facem probleme că domnul Mihai Tudose ar avea o dublă comandă”, a explicat Olguța Vasilescu, după ședință.


FOTO: Sorin Grindeanu fusese acuzat de Liviu Dragnea că este „întors cu cheița” FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚULiderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a spus după ședință că speră să nu fie ziua în care „ne-am trădat membrii, simpatizanții și alegătorii”, iar deputatul PSD Liviu Pleșoianu a anunțat ieri că nu-l va vota pe Mihai Tudose premier.

Profesor la SRI

Suspiciunile din PSD au apărut pentru că Mihai Tudose a urmat în 2006 un curs post-universitar în domeniul secu rității naționale la Colegiul SRI, iar în 2010 obține la Academia de Informații a SRI titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii. După ce și-a luat doctoratul, Tudose a fost cooptat în 2011 la școala SRI ca lector universitar și a avansat pe funcția de conferențiar universitar în 2013 în cadrul Academiei SRI.

„Ai pistolul pus la tâmplă?”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a zis că nu are suspiciuni legate de Mihai Tudose pentru că nu a văzut niciodată „vreo ezitare în ce privește poziția lui de pesedist” și a respins ipoteza că ar fi fost șantajat să-l impună pe acesta candidat al partidului. „Am primit și eu un mesaj de la cineva din presă și m-a întrebat: ai pistolul pus la tâmplă? Eu m-am cam săturat, de doi-trei ani de zile mi se tot spune că sunt șantajat. Despre mine se știe tot, și ce am făcut și ce n-am făcut. De ce să-mi mai pună cineva pistolul la tâmplă? De ce să mai fiu șantajat? Pentru ce?”, a spus liderul PSD.

Repetent

În raportul PSD de evaluare a guvernării Sorin Grindeanu, Mihai Tudose a figurat cu zero măsuri îndeplinite din programul de guvernare, două măsuri realizate parțial și 17 măsuri neîndeplinite. Liderii PSD au spus ieri că de fapt Tudose era la zi cu toate promisiunile, dar proiectele ministerului său ar fi fost blocate de premierul Grindeanu.

Nuca tare din ALDE

Europarlamentarul Norica Nicolai a votat în şedinţa ALDE împotriva lui Tudose, spunând că are „rezerve” generate de „o analiză atentă” a activităţii premierului propus de PSD. „Problemele cu acuzația de plagiat sunt foarte importante (…) Eu cred că în politică trebuie să avem un anumit tip de responsabilitate și de morală. Am cântărit CV-ul domnului Tudose în atitudinea mea. Relațiile cu SRI se pot presupune, dar fiind jurist și neavând certitudini niciodată nu fac afirmații tranșante”, a spus ea.

Amicul „Anacondei” lovește

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care își făcea concediile cu fostul general SRI Elena Istode, poreclită „Anaconda”, a spus în ianuarie 2017 că Mihai Tudose se numără printre „acoperiții din PSD”. În replică, Tudose a anunțat că îl dă în judecată pe Rizea. „Ideea că faci studii la vedere și ești acoperit… Acoperit este să nu te bănuiască nimeni, nu să ai pe CV. Am vorbit deja cu avocatul pentru a depune plângere”, spunea Tudose pentru Adevărul.

Șef de cabinet specializat în „analiză-sinteză”

Directorul de cabinet al candidatului PSD la funcția de premier, Mihai Tudose, în perioada în care acesta a fost ministru al Economiei, a lucrat în perioada ianuarie 1993 – februarie 2006 ca „funcționar cu statut special” în Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, tipul activității prestate fiind „analiză-sinteză”. Soția acestuia, Loredana Ivan, a fost angajată în 2016 drept „funcționar cu statul special” la „UM 0472”, o unitate militară care aparține SRI, de unde a încasat 88.525 de lei. Tot soția directorului de cabinet al lui Tudose a fost în 2016 „asistent asociat” la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu” din cadrul SRI, de unde a încasat 2.948 de lei.

OK de la Cotroceni

După ce a avut o rundă de consultări cu toate partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară că acceptă propunerea formulată de PSD și ALDE, respectiv desemnarea lui Mihai Tudose pentru a forma un nou guvern. „Această criză trebuie terminată foarte repede”, a afirmat Iohannis. „Este nevoie urgentă de un guvern”. Liviu Dragnea își exprima ieri speranța că până joi seara, guvernul Tudose va depune jurământul.