Evenimentul Zilei > Actualitate > Ioan Băla, șeful penitenciarelor, dat afară de ministrul Justiției pentru declarațiile privind rețelele teroriste
Ioan Băla, șeful penitenciarelor, dat afară de ministrul Justiției pentru declarațiile privind rețelele teroriste

Ioan Băla, șeful penitenciarelor, dat afară de ministrul Justiției pentru declarațiile privind rețelele teroriste

Trei planuri ale unor reţele teroriste care încercau eliberarea unor lideri interlopi aflaţi în sistemul de detenţie din România au fost dejucate la timp, a declarat, astăzi, la Vaslui, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla. Imediat după această afirmație, Băla a fost demis de către ministrul Justiției.

UPDATE1: Anterior anunţului Ministerului Justiției privind demiterea sa, într-o declaraţie acordată mediafax.ro, Băla şi-a nuanţat afirmaţiile făcute la Vaslui. „Am vorbit despre grupări de crimă organizată, de interlopi, nu despre grupări de terorişti".
El a precizat apoi că nu a vorbit despre fapte, despre "acţiuni" ale acestor grupări în scopul eliberării anumitor lideri interlopi din penitenciare, ci despre "planuri ale acestora". "Buna colaborare dintre structurile statului a dus la prevenirea unor astfel de acţiuni, n-au ajuns la faza de acţiune, au fost contracarate de la nivel de plan", a explicat Băla.
Deşi a fost întrebat insistent despre ce lideri interlopi închişi era vorba, care sunt grupările care doreau să-i ajute să evadeze pe aceştia şi ce măsuri au fost luate de autorităţi împotriva celor implicaţi în astfel de planuri sau acţiuni, Băla a refuzat să nominalizeze. "Mulţi dintre cei închişi au planuri să evadeze, iar lucrurile despre care am vorbit s-au întâmplat în ultimii câţiva ani", a mai răspuns Băla.
UPDATE: Ioan Băla a fost demis de ministrul Justiției, Titus Corlățean, în urma declarațiilor pe care le-a făcut astăzi, la inaugurarea Penitenciarului Vaslui. Atribuțiile lui Ioan Băla au fost preluate de comisarul – șef Marian Stancovici.
Titus Corlățean a precizat că, referitor la declarațiile lui Ioan Băla, nu există elemente care să conducă la concluzia agravării în ultima perioadă a fenomenului criminalității. „Ministerul Justiției dezavuează astfel de declarații care au potențial de a ridica semne de întrebare asupra capacității instituțiilor statului de a gestiona fenomenul criminalității și care pot aduce grave atingeri imaginii României în plan extern”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.
Prezent la inaugurarea Penitenciarului Vaslui,  Ioan Băla a afirmat că destructurarea acestor reţele teroriste s-a făcut în baza unor informaţii obţinute înainte ca membrii acestor grupări să reuşească să acţioneze.
"Planurile acestor grupări teroriste erau de eliberare a unor lideri interlopi aflaţi în sistemul de detenţie. Deţinem informaţii că aveau maşini inscripţionate cu însemnele Poliţiei şi cu dotările corespunzătoare, fiind îmbrăcaţi chiar şi în ţinute de poliţişti. Din fericire, am reuşit la timp destructurarea acestor reţele, mai ales că nu s-ar fi sfiit să folosească şi arme de foc”, a declarat directorul ANP, citat de mediafax.ro.
El a precizat că au existat trei astfel de acţiuni, ultima fiind în Bucureşti.
CITIȚI ȘI:

  • Șef de Secție de la Penitenciarul Rahova, reținut de DNA
  • Contrabanda cu țigări era dirijată din penitenciar
  • Cum îşi dirija "Sile Cămătaru" locotenenţii din penitenciar: "Du-te şi trimite-i un ghiveci"