Evenimentul Zilei > Actualitate > Inventatorul World Wide Web lansează o acţiune mondială împotriva exceselor Google, Microsoft şi guverne
Inventatorul World Wide Web lansează o acţiune mondială împotriva exceselor Google, Microsoft şi guverne

Inventatorul World Wide Web lansează o acţiune mondială împotriva exceselor Google, Microsoft şi guverne

Inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee, a anunţat astăzi că va construi o reţea care nu va putea fi spravegheată de guverne.

Sir Timothy John Berners-Lee, cunoscut și ca TimBL, este un programator englez, inventator al World Wide Web-ului, actualmente director al World Wide Web Consortium, organizația ce tutelează standardele Web-ului.

Vrea să protejeze lumea de „distopie digitală”

Distopie digitală este o constantă supraveghere din partea guvernului, agenţiilor sau Poliţiei secrete. Inventatorul WWW, Tim Berners-Lee, a anunţat astăzi, 25 noiembrie, o iniţiativă globală împotriva exceselor Internetului suportate de grupuri ca Microsoft sau Google şi guverne ca ale Franţei şi Germaniei. „”

Mai mult de 150 de organizaţii şi motorul de căutare DuckDuckGo, plus mii de privaţi, au aderat la acest plan de acţiune care ţinteşte să „ oprească abuzurile crescânde în reţea”, afirmă fundaţia engleză într-o notă transmisă la Berlin la un forum despre guvernarea Internetului.

„Să construim o reţea mai bună”

Aceasta este „o foaie de parcurs pentru a construi o reţea mai bună”, a afirmat Tim Berners-Lee în declaraţie. „Guvernele trebuie să întărească legile şi normativele lumii digitale. Grupurile trebuie să facă mai mult pentru a garanta că urmărirea beneficiilor nu vine în detrimentul drepturilor omului şi a democraţiei”, afirmă el. Iar cetăţenii trebuie să-şi protejeze propriile date şi „să încurajeze conversaţii online echilibrate”, adaugă el referindu-se la hărţuirile pe net.

La treizeci de ani după invenţia sa, Tim Berners-Lee, a stipulat un „contract pentru Web” pentru a garanta veridicitatea informaţiilor pe Internet. Apoi a creat o platformă de dezvoltare numită „Solid”, pentru a permite utilizatorilor să controleze propriile date, notează 20 Minutes.