Această constatare a fost făcută de Robert O’Brien, consilierul american pentru securitate națională, cu ocazia unui eveniment organizat de Universitatea Nevada la Las Vegas.

„Parțial, scopul acestei acțiuni este de a le conferi (chinezilor) capacitatea de a ne scoate din Pacificul occidental și de a le permite să se angajeze într-o debarcare cu amfibii în Taiwan”, a declarat O’Brien, citat de Reuters.

„Problema în acest caz este că debarcările cu amfibii sunt cunoscute ca dificile”, a explicat consilierul american, subliniind că între China și Taiwan distanța este mare – 160 de kilometri – și Taiwanul are foarte puține plaje propice unei astfel de debarcări.

„Nu este o misiune ușoară pentru ei și, în plus, le este și foarte neclar cum ar răspunde Statele Unite la un atac al Chinei împotriva Taiwanului”, a afirmat Robert O’Brien.

Consilierul a vorbit despre o veche politică de „ambiguitate strategică” a Statelor Unite legată de întrebarea dacă vor interveni să apere Taiwanul, pe care China îl consideră drept provincia sa, declarându-se gata să reia controlul asupra insulei, chiar și cu ajutorul forței, dacă va fi nevoie.

Statele Unite au o lege prin care se obligă să livreze Taiwanului mijloace pentru a se apăra, dar nu este clar dacă Washingtonul ar interveni militar direct în eventualitatea unui atac al Chinei, ceea ce ar putea duce la un conflict mult mai extins.

Comentariile lui O’Brien au fost făcute pe fondul unei intensificări considerabile a activităților sale militare în vecinătatea Taiwanului și al celor mai mari tensiuni diplomatice dintre Beijing și Washington din ultimii zeci de ani.

Războiul comercial dintre cele două țări, precum și pandemia de COVID-19, pentru care Donald Trump face responsabilă China, sunt cele mai mari probleme care minează relațiile bilaterale.

„Vom face China să plătească scump” pentru pandemie, a declarat Trump, miercuri, la revenirea sa în Biroul Oval după ce a fost infectat cu COVID.

În acest moment, situația din Pacificul occidental este punctul cel mai fierbinte de pe glob.

O’Brien și-a reînnoit apelurile către Taiwan pentru a-și mări cheltuielile cu apărarea și pentru a face reforme militare, astfel încât să-i facă pe chinezi să înțeleagă riscurile pe care le-ar prezenta o tentativă de debarcare.

„Nu puteți să cheltuiți 1% din PIB-ul vostru și să sperați că veți descuraja China, care s-a angajat în cea mai masivă înarmare din ultimii 70 de ani”, a declarat O’Brien.

„Taiwanul ar trebui să se transforme într-un porc-spinos militar”, a spus consilierul american pentru securitate, conchizând: „Leilor nu le place să mănânce porci-spinoși.”