Evenimentul Zilei > Actualitate > Tataee: „Noul album BUG Mafia, gratuit pe site-ul oficial al trupei”
Tataee: „Noul album BUG Mafia, gratuit pe site-ul oficial al trupei”

Tataee: „Noul album BUG Mafia, gratuit pe site-ul oficial al trupei”

Într-un interviu acordat EVZ, Vlad Irimia alias Tataee, vorbeşte despre noul album al trupei BUG Mafia, "Înapoi în viitor", şi despre motivele pentru care acesta a fost lansat, astăzi, la liber pe internet.


Noua colaborare cu Loredana, după 13 ani de la piesa "Ridică-mă la cer", planul prin care cei trei membri BUG Mafia (Tataee, Uzzi şi Caddy) vor să scoată bani din site-ul oficial al trupei şi culisele videoclipului piesei "Fără cuvinte", în care apar actorii Dragoş Bucur şi Mirela Oprişor, sunt câteva dintre subiectele despre care vorbeşte Tataee într-un interviu acordat EVZ.

EVZ: De ce i-aţi făcut pe fani să aştepte opt ani de zile pentru un nou album (între "Băieţii buni" – 2003 – şi "Înapoi în viitor" au mai fost lansate totuşi două best-of-uri şi un maxi single, n.r.)? Unde va fi disponibil "Înapoi în viitor"?
Tataee (Vlad Irimia): Este greu în România să produci materiale de calitate, cu atât mai mult independent. Din păcate, proiectul cu albumul aniversar ne-a luat mult mai mult timp pentru că a fost mai dificil de făcut decât credeam noi. Acest album ne-a pus o grămadă de probleme de natură logistică, cum ar fi faptul că ne-au rugat foarte mult să producem CD-uri, când noi nu ţineam neapărat să facem asta, ba dimpotrivă. Toate treburile de ordin legal se adună la un moment dat în ţară şi atunci apar problemele.

În principiu, cel mai important motiv este că suntem foarte exigenţi cu produsele noastre şi stăm foarte mult pentru a le duce cât mai aproape de perfecţiune. Niciodată nu poţi fi perfect, dar poţi să încerci să te apropii.

Legat de disponibilitatea albumului, cea mai mare noutate este că albumul este disponibil în mod gratuit, în format digital pe site-ul oficial al trupei. Vor exista şi CD-uri, care vor fi disponibile tot pe site, pe magazinul oficial al trupei, care va intra în funcţiune duminică.

Odată cu CD-urile va fi pusă la dispoziţia publicului prima serie de tricouri oficiale ale trupei BUG Mafia în toată activitatea de 17 ani a trupei. Sperăm ca fanii să aprecieze gestul nostru şi chiar dacă ajung să downloadeze albumul din sursele cu care sunt ei obişnuiţi, să zicem torente sau ODC, să intre şi la noi pe site să-l ia, dacă le place.
De ce aţi ales să distribuiţi albumul gratuit, în condiţiile în care aţi spus constant în versurile voastre că e important pentru voi să faceţi bani din muzică? Cum plănuiţi să monetizaţi site-ul?
Vrem să introducem un concept destul de nou, brandingul artistic. Fanii vor putea descărca materialele trupei gratuit, iar aceste materiale vor fi branduite cu brandurile unor posibili parteneri care vor acoperi probabil costurile de producţie şi vor facilita astfel această gratuitate a albumelor, videoclipurilor şi tot ceea ce ţine de activitatea publicistică a trupei. În al doilea rând, sperăm ca în curând YouTube să deschidă o filială în România şi să putem monetiza şi vizualizările pe care le avem pe YouTube.
Câte vizualizări aţi adunat în total pe canalul oficial de YouTube?
Într-un an şi jumătate, cu 11 clipuri vechi care aveau cam toate câteva milioane de vizualizări în prealabil uploadurilor noastre, am ajuns la 34 de milioane de vizualizări. Într-un an şi jumătate, eu cred că este o cifră impresionantă.
Best-of-ul "Viaţa noastră 2" a fost lansat, în 2009, ca insert al unui ziar, şi acum veţi da la liber drumul albumului "Înapoi în viitor". Ce v-a făcut să vă separaţi de sistemul clasic de distribuţie?
Faptul că nu funcţiona. De altfel, sistemul clasic de distribuţie a funcţionat prost în România dintotdeauna. Nu au existat reţele serioase de magazine şi reţelele serioase de electronice şi chiar retailerii mari care au intrat în treaba asta cu CD-urile au făcut-o pentru imagine. Chiar a existat un caz în care un astfel de retailer de electronice a venit şi a comandat câte un CD pentru fiecare magazin. A fost făcută ca o treabă de ridicare a valorii respectivului lanţ în faţa posibililor cumpărători. Iar distribuirea CD-urilor la pachet cu ziarele nu poate fi văzută în niciun caz ca o afacere. Poate fi văzută ca un instrument de promovare şi ca un instrument de a-ţi duce foarte repede muzica spre public. Din punct de vedere financiar nu a fost însă ceva rentabil niciodată.
Ce părere ai de industria muzicală autohtonă la momentul actual?
Din fericire, industria muzicală românească evoluează. Muzica dance a evoluat foarte mult, muzica hip-hop începe să creeze calitate şi pentru marele public. Cred că avansăm foarte repede, având în vedere condiţiile în care lucrăm.
Dacă e să intrăm mai în detaliu, cum ţi se pare hip-hop-ul românesc din ziua de azi? Anul 1998 este considerat ca un an de glorie pentru acest gen, putem vorbi de o evoluţie?
Bineînţeles. Sunt mai mulţi artişti hip-hop acum care au succes la nivel naţional decât în 1998. Sunt mai mulţi artişti hip-hop decât în 1998 care nu doar au mai mult succes la nivel naţional, dar sunt consideraţi şi a fi în top ten între artiştii din România. Noi şi Paraziţii suntem un caz special. Fiind foarte vechi, fanii noştri au crescut odată cu noi. În cazul artiştilor mai noi, va fi nevoie de ceva timp până când publicul care îi susţine să crească şi să aibă putere financiară pentru a deveni astfel interesanţi pentru posibil parteneri sau pentru sponsorizări. În plus, este o percepţie destul de greşită că anul 1998 a fost extraordinar. În 1998 şi 1999 au fost probabil câteva piese care au prins la nivel naţional mai mult decât în alţi ani. Însă, ţinând cont de ce s-a întâmplat la nivel naţional în ultimii ani, este mult mai bine acum.
Care au fost culisele noii colaborări cu Loredana Groza, după 13 ani, la piesa "Fără cuvinte"?
Bun, avem o piesă, vrei să cânţi pe ea? Da. A venit în studio, a ascultat instrumentalul, i-am arătat textul şi într-o oră şi jumătate a tras tot. Astea au fost culisele, fără complicaţii de genul "daţi-mi piesa să văd dacă îmi place sau nu". Loredana are încredere în noi când vine vorba despre producţii muzicale şi idei şi tot felul de astfel de detalii care fac un produs să fie la un nivel înalt sau nu. Ştia de la început despre ce e vorba.
<iframe width="629" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/3NaQDR_JnQo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Cui i-a aparţinut ideea videoclipului piesei "Fără cuvinte" şi cum aţi colaborat cu actorii Dragoş Bucur şi Mirela Oprişor şi cu regizorul Alex Ceauşu?
Cu Alex, ca să o iau în ordine inversă, lucrăm la modul destul de exclusiv din vara lui 2009, de la ultimul clip de pe "Viaţa noastră 2", cel al piesei "În anii ce-au trecut". Mirela este fan, Dragoş Bucur la fel, aşa că le-am zis să-şi facă de-o milă. Au acceptat să apară în clip şi să-i chinuim, după cum s-a văzut, fără a cere bani. Le-am promis totuşi nişte bani de îngheţată la final, dar n-au vrut să accepte, au spus că nu le place îngheţata. Ideea videoclipului i-a aparţinut soţiei mele, care a venit şi în trecut cu idei foarte mişto pentru activitatea noastră.
La multe videoclipuri aţi colaborat cu mari sportivi români, precum Marius Lăcătuş, Leonard Doroftei şi, anul acesta, la clipul piesei "Cât poţi tu de tare", cu Daniel Ghiţă. De ce aţi ales să faceţi astfel de colaborări şi care este numitorul comun al trupei BUG Mafia cu aceşti sportivi?
Îi admirăm foarte mult pe aceşti sportivi, considerăm că sunt persoane care merită într-adevăr a fi promovate în rândul tinerilor, pentru că sunt exemple demne de urmat. Sunt oameni care au reuşit unde foarte mulţi alţii au eşuat.

Este şi o plăcere pe plan personal să intri în contact cu ei, să le simţi energia, să le simţi personalitatea şi chiar să înveţi câte ceva de la ei. Am colaborat cu sportivi pentru în proporţie de 70% fanii BUG Mafia sunt de sex masculin, iar foarte mulţi dintre ei sunt interesaţi de sport. Prin prisma genului muzical, luptătorii se potrivesc foarte bine.

În cazul de faţă, am vrut să facem un clip care să prezinte o luptă ilegală şi ni s-a părut foarte potrivit Daniel pentru asta. Îi vom rămâne recunoscători şi cu cea mai mare plăcere am colabora din nou cu el într-un clip.
<iframe width="629" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/ZhL2-hWfE-k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Va urma şi alt videoclip de promovare a albumului "Înapoi în viitor"?
Va fi şi un al treilea clip, deocamdată cea mai importantă candidată este piesa "Înainte să plec", dar vom vedea în timp şi reacţia fanilor şi ce se va întâmpla şi cu restul pieselor.
La mijlocul anului 2010, vorbeai de un posibil reality-show al trupei BUG Mafia? E în continuare în stadiu de proiect? De ce nu s-a concretizat?
Nici măcare nu s-a început, pentru că din punct de vedere logistic şi financiar, atâta timp cât nu ai un partener care să acopere măcar o parte din costurile de producţie, este foarte complicat să produci aşa ceva şi să-l monetizezi după. Ideea rămâne în picioare, dar trebuie să găsim o soluţie viabilă pentru a o realiza.
Dacă ar fi să se concretizeze, ce ar conţine respectivul reality-show?
Detalii despre viaţa profesională a trupei: studio, lansări, concerte, tot ce înseamnă viaţa profesională a trupei. Probabil că vor fi şi detalii din viaţa personală a noastră, pentru că e greu să le ocoleşti, dar în niciun caz nu se va axa pe acest aspect.
Ce planuri aveţi acum, după ce aţi lansat "Înapoi în viitor"? Se vorbea prin 2010 de lansarea a două albume…
Al doilea proiect este în continuare o variantă, însă doar în cazul în care reuşim să semnăm un parteneriat cu cineva tocmai pentru a acoperi o parte din aceste costuri de producţie. Dacă în cazul de faţă am reuşit să susţinem noi din punct de vedere financiar acest proiect, în cazul celui de-al doilea album programat este nevoie neapărat de susţinere financiară externă.
Va exista şi un concert de lansare a albumului "Înapoi în viitor"?
Plănuim să facem şi un concert de lansare, care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, pentru a lăsa timp fanilor să înveţe versurile, ca să facem un show mişto dacă tot ne întâlnim şi ne frecăm coatele împreună.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News