Internetul, rampa de lansare spre cosmos

Internetul, rampa de lansare spre cosmos

Patru din cinci turisti spatiali au facut bani in domeniul informaticii.

Miliardarul american de origine maghiara Charles Simonyi a ajuns luni la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), moment in care prietena sa - si, se zvoneste, viitoarea sotie - Martha Stewart, aflata la Centrul de control al misiunii, i-a transmis imediat: „Esti pe alta lume”.

Capsula TMA-10, care l-a transportat pe Simonyi in compania a doi cosmonauti rusi, a andocat la SSI la doua zile dupa decolarea de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

Martha Stewart, controversata si in acelasi timp populara personalitate media americana, a urmarit in direct evenimentul. Nou-sositii pe statie au plutit in imponderabilitate prin sasuri si apoi i-au imbratisat pe cei trei astronauti care se aflau la post de aproximativ sase luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toti cei cinci oameni ai spatiului, plus „turistul” au facut o poza de grup si au participat la o destul de lunga transmisiune in direct cu familiile si prietenii aflati pe Pamant.

25 de milioane de dolari pentru 13 zile pe orbita

Simonyi, care a devenit miliardar dupa ce a dezvoltat pentru Microsoft aplicatii din suita Office (in special Word si Excel), a experimentat imponderabilitatea „adevarata” pentru prima oara, postandu-se la un moment dat cu capul in jos fata de ceilalti cinci „coechipieri”, asa cum erau priviti de camerele de luat vederi.

Turistul, care a platit 25 de milioane de dolari pentru aceasta calatorie de 13 zile, a declarat ca a scris trei sau patru pagini cu impresii despre momentele petrecute in spatiu de la lansare, impresii pe care le va publica pe blogul sau, disponibil la adresa http://www.charlesinspace.com.

Simonyi s-a nascut in Ungaria anului 1948 si a emigrat in Statele Unite in 1968. S-a alaturat Microsoft la inceputuri, cand actuala megacorporatie informatica era doar o „companie de garaj”.

In momentul de fata, din 2002, el este patronul propriei sale firme - Intentional Software.

Cu pachetel de-acasa Intre Simonyi si Martha Stewart exista o legatura romantica, unele surse mergand pana la a afirma ca el o va cere in casatorie in momentul decolarii.

Desi asa ceva nu s-a intamplat, cei doi nu au facut un secret din faptul ca Martha i-a pus „la pachet” lui Charles mancaruri pentru gurmanzi - prepelita prajita in sos de vin, piept de rata cu capere si budinca de orez preparata dupa o reteta „speciala”.

Autoritatile spatiale ruse au tinut sa precizeze ca Simonyi va imparti „pachetul” cu colegii sai.

Simonyi a sosit la bordul SSI in compania cosmonautilor Fiodor Iurcihin si Oleg Kotov, unde au fost intampinati de americanii Michael Lopez-Alegria si Sunita Williams, precum si de rusul Mihail Tiurin.

Miliardarul nu va avea parte doar de distractie, ci va participa la mai multe experimente, intre care masurarea nivelurilor de radiatie si studierea organismelor biologice in laboratorul statiei.