Evenimentul Zilei > Social > Întârzieri la eliberarea cărților de identitate. Explicațiile autorităților
Întârzieri la eliberarea cărților de identitate. Explicațiile autorităților

Întârzieri la eliberarea cărților de identitate. Explicațiile autorităților

Un bucureștean a depus cerere pentru eliberarea unei noi cărți de identitate în urmă cu aproape două luni, pe la mijlocul lui februarie. Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor nu i-a eliberat nici până acum cartea de identitate, deși termenul legal de soluționare a cererii este de 30 de zile.

Apar probleme la serviciul de eliberare a cărților de identitate. Un bucureștean a depus cerere pentru eliberarea unei noi cărți de identitate acum aproape două luni. Se întâmpla pe la mijlocul lui februarie.

Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor nu i-a eliberat nici până acum cartea de identitate,  iar termenul legal de soluționare a cererii este de 30 de zile.

Cetățeanul din București a sunat să întrebe ce se întâmplă și i s-a răspunc că este o criză de plastic și nu au cu ce produce cartea de identitate.

Situația este generalizată la nivelul întregii țări. Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) spune că problema va fi rezolvată în perioada 12 aprilie- 16 aprilie 2021, relatează Hotnews.ro .

Explicațiile DEPABD

Conform DEPABD, „nu este vorba de o criză de plastic, ci de o dificultate temporară în ceea ce privește procedura de inserare a elementelor de securitate în materialul din care se produc cărțile de identitate”.

De asemenea, în opinia DEPABD nu ar fi o problemă pentru cetățenii cărora le-au expirat cărțile de identitate, deoarece pe perioada stării de alertă pot fi folosite și cele vechi. Adică, actele de identitate expirate își păstrează valabilitatea pe toată perioada stării de alertă și încă 90 de zile după aceea.

Explicațiile DEPABD pentru cetățenii cu cărți de identitate expirate

– Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, potrivit OUG 97/2005.

– În funcție de volumul cererilor pentru eliberarea actelor de identitate și de complexitatea activităților/verificărilor ce trebuie efectuate la nivelul fiecărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor este stabilit un număr de zile pentru soluționarea acestora, în termenul legal de 30 de zile.

– Normele legale în vigoare nu reglementează eliberarea actului de identitate în regim de urgență însă, prin excepție, cetățeanul care se află într-o situație deosebită, ce poate justifica solicitarea eliberării cărții de identitate într-un termen mai scurt de 30 de zile, se poate adresa cu o cerere în acest scop șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. Actul de identitate valabil va putea fi lăsat în posesia titularului până la înmânarea noii cărți de identitate.

– Aceste precizări nu se aplică și cererilor pentru eliberarea cărților de indentitate provizorii.

– Potrivit Legii 55/2020 privind undele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, actele de identitate al căror termen de valabilitate a expirat ori urmează să expire în perioada stării de alertă sunt și rămân valabile pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Concret, actele de identitate al căror termen de valabilitate a expirat începând cu data de 1 martie 2020 sunt valabile potrivit legii.

– Acestea pot fi utilizate în relațiile cu instituțiile publice sau cu persoanele juridice de drept privat, care au obligația de a le accepta.

– Mai exact, actele de identitate expirate începând cu data de 1 martie 2020 își păstrează valabilitatea încă 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

Rezolvarea problemei este estimată în perioada 12 – 16 aprilie 2021

– DEPABD estimează o rezolvare a problemei în perioada 12 aprilie- 16 aprilie 2021.

– Cetățenii nu sunt obligați să se adreseze serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor decât ca urmare a pierderii, furtului ori deteriorării cărții de identitate, precum și schimbării numelui ca urmare a căsătoriei.