Înşelătorie în curtea poliţiei

Înşelătorie în curtea poliţiei

Mai multe birouri de dactilografie oferă servicii ilegale naivilor care vin să-şi schimbe permisul auto. Poliţiştii ştiu, dar spun că nu pot face nimic.

"O fişă preschimbare permis auto, o asigurare, ceva, domnişoara?”, întreabă un tânăr în parcarea sediului Direcţiei Permise de pe Şoseaua Pipera din Capitală, cu acelaşi aer misterios, de parcă ar vinde chitanţiere la ieşirea din Bucureşti. La auzul cuvântului magic „Da!”, băiatul te însoţeşte peste drum de sediul poliţiei, în clădirea pe care scrie mare SIRECO.

Odată intraţi într-un birou de la etajul 1, o doamnă îţi ia buletinul să-i facă o copie xerox, una te întreabă la ce-ţi trebuie fişa, iar a treia bate la maşină datele din buletin, întrun formular tip. Toată „distracţia” durează cam 10 minute, iar plata se face fără vreo chitanţă, ca să vezi cui ai dat banii. 10-15-20 de lei, în funcţie de cum te văd doamnele că eşti îmbrăcat, pentru o foaie de hârtie despre care afli, când dai ochii cu poliţistul de la ghişeu, că nu-ţi trebuia. Reporterul EVZ a plătit 15 lei.

Cam aşa se desfăşoară activităţile ilegale, sub ochii, deja obişnuiţi cu fenomenul, ai poliţiştilor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), unicul sediu unde se fac înmatriculări sau se obţin permise auto în Bucureşti. În aşteptarea Gărzii Financiare În biroul de la etajul 1 din clădirea de peste drum de Permise a fost agitaţie miercuri. Pe lângă oamenii care au avut nevoie de acea fişă de preschimbare a permisului auto, cele trei lucrătoare ale firmei SC Real-Total Pro Agent de Asigurare SRL au avut parte şi de o vizită a poliţiei comunitare. „Actele la control! Desfăşuraţi activităţi ilegale, întrucât v-a fost suspendată activitatea!”, a tunat poliţistul, iar cele trei doamne şi-au pierdut brusc sângele din obraji. Controlul, al doilea în decurs de o săptămână, s-a lăsat cu o amendă de 400 de lei.

Prima amendă a fost de 900 de lei, dar au contestat-o în instanţă. Şeful Poliţiei Comunitare sector 2, comisarul Dumitru Soare, spune că au mai primit plângeri de la cetăţeni păcăliţi cu o foaie de hârtie, dar că atribuţiile lor se opresc la a-i amenda pe cei din punctele de lucru neautorizate.

Următorul pas trebuie făcut de autorităţile de la Garda Financiară, unde ajung sesizările de la poliţie. Vindeau şi bonuri de ordine Şi comisarul-şef Dan Moşescu, directorul de la DRPCIV, spune că nu e prima oară când aude de astfel de acte ilicite, însă tot ce a reuşit să facă a fost să-i scoată pe comisionari din clădire. „Din curte nu-i putem da afară, pentru că e domeniul public. Dar oamenii n-ar trebui să mai fie aşa naivi. Acele formulare pe care le primesc contra cost în clădirile de vizavi pot fi downloadate de pe site-ul Prefecturii sau le pot primi gratuit de la noi. Şi nu e obligatoriu să fie dactilografiate, pentru că tocmai din cauza acestor căpuşe am făcut cerere să le poată completa omul cu pixul”, explică Moşescu.

Comisarul-şef spune că oamenii care acum vând formulare de care nu are nimeni nevoie sunt cei care, astă-vară, au vândut şi bonurile de ordine pentru cozile interminabile de la înmatriculări auto. Mulţi dintre ei au venit, cu formulare cu tot, de la vechiul sediu al Direcţiei Permise, din strada Udrişte.

Orice cetăţean care vrea să afle ce acte are nevoie pentru înmatriculări, preschimbări de permise sau alte operaţiuni poate afla de la unul dintre poliţiştii din clădirea DRPCIV. Cei de acolo ştiu şi ei de formularele „pe bani”, aşa că nu se mai miră când la ghişee apar fişele dactilografiate. Se mai amuză pe seama naivităţii oamenilor. „Le-am cerut chitanţă după ce le-am dat 150.000 (de lei vechi - n.r.)”, se arată păcălit reporterul EVZ. „Pfuu! Şi? V-au dat?”, se amuză poliţistul. „Haideţi că vi-l aduc şi eu pe cel gratis! Bine că v-au racolat, domnişoară!”, încheie el, şi pleacă râzând spre un ghişeu de unde aduce actele.

Contactată de EVZ, Liliana Tudor, patroana SC Real-Total Pro Agent de Asigurare SRL, a spus că nu ştie să se întâmple nimic ilegal în biroul firmei sale. Recunoaşte, totuşi, că e în urmă cu documentaţia, de aceea a fost amendată.

Demersul nostru a pornit de la o sesizare pe care Mihai Dumitriu a făcut-o la redacţie. Ca el mai sunt zeci, poate sute de oameni, păcăliţi în fiecare zi, în curtea sediului de poliţie din Pipera.

Ne puteți urmări și pe Google News