Evenimentul Zilei > Justitie > INFRACTORI PERICULOȘI din Ungaria, JUDECAȚI în România. SPĂRGĂTORII care au speriat Ardealul
INFRACTORI PERICULOȘI din Ungaria, JUDECAȚI în România. SPĂRGĂTORII care au speriat Ardealul

INFRACTORI PERICULOȘI din Ungaria, JUDECAȚI în România. SPĂRGĂTORII care au speriat Ardealul

Doi infractori periculoși din Ungaria care au furat seifuri în România și Germania au fost trimiși în judecată după o anchetă a polițiștilor din Cluj. Timp de doi ani, hoții din Ungaria au comis mai multe furturi și au furat seifuri din case de schimb valutar și de amanet de pe raza județelor Cluj, Maramureș și Baia Mare. Seifurile erau ascunse în pădure unde erau tăiate și prădate de bani și bijuterii.

Cazul a doi infractori unguri care au comis mai multe jafuri pe teritoriul a trei județe din Ardeal a fost finalizat de polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale a Poliției Române.

Oamenii legii au documentat activitatea infracţională a celor doi cetăţeni maghiari, care ar fi comis mai multe infracțiuni de furt calificat, pe raza judeţelor Cluj şi Maramureş, în perioada 2013-2014, transmite Poliția Română.

Totodată, polițiștii au stabilit că, în lunile noiembrie 2013 şi ianuarie 2014, cei doi bărbaţi, în vârstă de 38 şi 47 de ani, ar fi sustras două seifuri din incinta unor case de schimb valutar şi amanet, de pe raza municipiilor Cluj-Napoca şi Baia Mare.

Spărgătorii au reuşit să pătrundă în interiorul societăţilor comerciale prin anihilarea sistemului de alarmă, ruperea butucului yalei uşii de acces, precum şi spargerea unui perete. Ca în filmele de acțiune, cei doi hoți puneau seifurile într-un cărucior de marfă, apoi într-o mașină cu ajutorul căreia le transportau departe de locul spargerilor, în zone împădurite unde le-au tăiat pentru a sustrage banii şi bunurile de valoare din interiorul lor.

Două seifuri au fost găsite de polițiști în păduri din Bihor şi Maramureş. Prejudiciile calculate de anchetatori sunt în valoare de 189.450 de lei, respectiv de 51.000 de lei.

Cei doi infractori unguri au fost cercetaţi și pentru comiterea a două tentative la infracțiunea de furt calificat, după ce au încercat să fure un alt seif dintr-o casă de amanet din Cluj-Napoca. Atunci, au provocat distrugeri de aproape 25.000 de lei.

În luna noiembrie 2014, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, poliţiştii români, în colaborare cu autorităţile judiciare maghiare, au efectuat percheziţii la locuințele celor doi, din Ungaria.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite instrumente folosite la comiterea faptelor, precum și un cărucior de marfă și un autoturism, folosite pentru transportarea seifurilor.

După ce au dat spargerile în România, cei doi infractori din Ungaria au fugit în Germania. Acolo, polițiștii germani au reușit să pună mâna pe ei după ce au comis mai multe furturi.

Ancheta care a condus la depistarea și prinderea spărgătorilor din Ungaria s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliţie județene Bihor şi Maramureş.

Totodată, poliţiştii români au colaborat cu autorităţile judiciare din Germania, în perioada în care cei doi unguri au fost încarceraţi în această ţară.