Evenimentul Zilei > Social > INFP anunță cutremure succesive în ultimele ore. Când va fi lovită România de un seism înfiorător. „Ăsta e adevărul”
INFP anunță cutremure succesive în ultimele ore. Când va fi lovită România de un seism înfiorător. „Ăsta e adevărul”

INFP anunță cutremure succesive în ultimele ore. Când va fi lovită România de un seism înfiorător. „Ăsta e adevărul”

Cu toate că România nu s-a confruntat cu seisme mari în ultima perioadă, alte țări nu au fost ocolite. Reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a declarat că statul nostru va fi lovit de un cutremur uriaș în curând.

Mai multe cutremure au speriat omenirea în doar 24 de ore. În ziua de 17 August 2022, la ora 05:00:18 (ora locală a României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.2, la adâncimea de 10km, s-a produs în peninsula Alaska.

Un cutremur a avut loc şi marți seara, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs marți seara, în ziua de 16 August 2022, la ora 19:34:41 (ora locală a României), la granița dintre Grecia și Albania.

Din ce în ce mai multe cutremure

Reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a explicat ce se întâmplă în România, în condiţiile în care în ultimele săptămâni au avut loc mai multe cutremure ingrijoaratoare în apropiere de statul nostru.

Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri.

Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva 9-10 ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.

Sursa: Vrancea AtlasTV

Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, în emisiunea „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu.

Un cutremur devastator în România

Specialistul a reamintit de cutremurele care au afectat România. El a precizat și că un nou seism puternic ar putea avea loc în 2040.

„Să o luăm istoric. Cutremurile importante au fost la 1638, un cutremur care foarte curios a avut o direcţie pe Vrancea, dacă vreţi, Oltenia şi apoi mers în jos către Serbia. Acolo erau cantonate trupele turceşti.Urmează un cutremur la 1738. A fost şi în 1802 un cutremur de foarte mare adâncime, cel mai mare care a fost până acuma. S-a simţit de la Moscova până la Cairo. A avut efecte în Bucureşti. Cutremurul fiind adânc, au căzut foarte multe biserici, dar nu a murit niciun om.

Urmează 1838, deci după 100 de ani, care a fost periculos. Şi urmează 1940. Deci, altă 100 de ani.

Dar cutremurul din 1977 nu mai respectă această regulă. Cutremurul din 1977 nu a fost foarte mare. Epicentrul a fost la Pătârlagele, sus pe dealuri la Buzău. Au fost foarte multe clădiri afectate în 1940. Să ştiţi că acelea au căzut în mare parte în 1977. Ăsta e adevărul”, a precizat profesorul Mărmureanu la România Tv.