Evenimentul Zilei > International > Industria „criminală” a cărbunelui acuzată de apariția zăpezii negre în Siberia
Industria „criminală” a cărbunelui acuzată de apariția zăpezii negre în Siberia

Industria „criminală” a cărbunelui acuzată de apariția zăpezii negre în Siberia

Siberia a fost martora unor ninsori cu zăpadă neagră, cauzate de aerul foarte încărcat cu praf de cărbune. Astfel, guvernatorul regiunii Kemerovo a decis marți închiderea temporară a unei unități de procesare a cărbunelui despre care a spus că duce la îmbolnăvirea și decesul locuitorilor din zonă.

În luna februarie, zăpada plină de praf de cărbune a acoperit trei orașe din regiunea industrială Kemerovo, aflată la peste 3.000 de kilometri est de Moscova. Locuitorii au postat pe rețelele de socializare imagini cu automobile și clădiri aflate sub un strat gros de zăpadă neagră sau gri. Unii dintre aceștia au spus că orașul lor seamănă cu Mordor, un regatul întunecat din saga "Stăpânul Inelelor" de J.R.R. Tolkien.
"Ne deprimă când totul din jurul nostru este negru și înțelegem că este o situație foarte gravă pentru sănătatea noastră", a declarat Natalya Zubkova, în vârstă de 42 de ani, editoarea unui ziar online din Kiselyovsk, unul dintre orașele afectate.
"Copiii noștri nu mai merg deloc afara ca să se joace", a declarat aceasta, mai ales că sunt șanse mari ca zăpada neagră să rămână pe sol până la sfârșitul lunii aprilie. Testele de laborator au constatat că nivelul poluării aerului a depășit de două ori limitele maxime de siguranță, a declarat poliția, lansând o anchetă cu privire la poluarea mediului, mai ales în regiunea orașului Kiselovsk.
Procurorii au acuzat conducerea unității de prelucrare a cărbunelui Cherkasovskaia din Kiselyovsk, afirmând că au descoperit acolo încălcări "sistematice" și pe termen lung ale normelor contra poluării aerului și că aceasta provoacă boli pulmonare.
Unitatea nu filtrează praful de cărbune deloc înainte de a-l elibera în atmosferă, au declarat procurorii.
Guvernatorul regional, Serghei Tsivilyov, a mustrat oficial conducerea fabricii, în cursul zilei de marți, pentru "uciderea" locuitorilor din zonă, ordonând închiderea temporară a activității.
Regiunea în care a căzut zăpada neagră face parte din vasta zonă carboniferă Kuzbass, una dintre cele mai mari din lume, unde se află și multe turnătorii deosebit de poluante.