Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibil: Banana de peste 120.000 de dolari
Incredibil: Banana de peste 120.000 de dolari

Incredibil: Banana de peste 120.000 de dolari

O banană,lipită cu scotch pe un perete a fost scoasă la vânzare la Art Basel Miami Beach săptămâna aceasta, la un prețul de 120.000 USD. Creația poartă semnatura lui Maurizio Cattelan, care nu este la prima „capodoperă”.

Potrivit site-ului Artnet, două dintre cele trei ediții s-au vândut deja pe piața de artă, ultima fiind achiziționată cu 150.000 de dolari.

Lucrarea, a fost prezentată miercuri de Perrotin, o galerie de artă contemporană fondată la Paris care a avut o lungă asociere cu artistul italian. Este prima contribuție a lui Cattelan la un târg de artă în 15 ani, a spus galeria.

Intitulată „Comedian”, opera de artă cuprinde o banană cumpărată într-un magazin alimentar din Miami și o singură bucată de bandă de lipit. Există trei ediții, a spus galeria, toate fiind scoase la vânzare.

Înainte de vânzarea raportată, fondatorul galeriei, Emmanuel Perrotin, a declarat pentru CNN că bananele sunt „un simbol al comerțului global, un dublat entender, precum și un dispozitiv clasic pentru umor”, adăugând că artistul transformă obiectele mundane în „vehicule de atât încântare, cât și critică ”.

Cumpărătorii potențiali ar trebui să observe că nu există instrucțiuni clare despre ce trebuie să facă în cazul în care bananele încep să se descompună.

Potrivit unui comunicat de presă al Galerie Perrotin, artistul a venit cu ideea în urmă cu un an.

„Pe atunci, Cattelan se gândea la o sculptură care avea forma unei banane”, se arată. „De fiecare dată când a călătorit, a adus cu el o banană și a agățat-o în camera de hotel pentru a găsi inspirație. El a făcut mai multe modele: mai întâi în rășină, apoi în bronz și în bronz pictat (înainte) revenind în sfârșit la ideea inițială a o adevărată banană „.

Cattelan este cunoscut pentru sculpturile care contestă cultura. Una dintre lucrările sale de artă – o toaletă din aur de 18 carate, în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari, a făcut titlul presei în septembrie, când a fost smulsă dintr-un zid și furată de la Palatul Bleinheim din Anglia, informează CNN.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.