Evenimentul Zilei > International > Incident aviatic în Marea Chinei de Est. Beijingul cere Washingtonului să pună capăt zborurilor de recunoaştere
Incident aviatic în Marea Chinei de Est. Beijingul cere Washingtonului să pună capăt zborurilor de recunoaştere

Incident aviatic în Marea Chinei de Est. Beijingul cere Washingtonului să pună capăt zborurilor de recunoaştere

China a cerut astăzi Statelor Unite să pună capăt zborurilor lor de recunoaştere în apropierea coastelor sale, după un incident aerian în Marea Chinei de Est, între avioanele celor două ţări, scrie Xinhua.

Pentagonul a indicat că unul din aparatele sale de supraveghere a trebuit să efectueze o manevră de evitare după ce a fost interceptat de două avioane de vânătoare chineze în spaţiul aerian internaţional, la vest de Peninsula Coreea. 

Ministerul Apărării chinez afirmă că intervenția a fost „legală, necesară şi profesionistă,” deoarece avionul american a „ameninţat securitatea naţională a Chinei, a afectat securitatea navală şi aeriană a celor două ţări şi a pus în pericol securitatea piloţilor.”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a dat asigurări că Beijingul respectă normele internaţionale în materie de securitate aeriană și cere „SUA să pună capăt unor astfel de acţiuni şi să încerce să evite ca astfel de incidente să se mai repete."

În 2001, o coliziune între un avion de spionaj american şi un avion de vânătoare chinez în sudul Chinei a provocat moartea pilotului chinez și a generat un conflict diplomatic între cele doua puteri din Pacific. Avionul american a fost forţat să aterizeze pe teritoriul chinez, unde toţi cei 24 de membri ai echipajului au fost reţinuţi timp de 10 zile, după care li s-a permis să plece în SUA. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: