Evenimentul Zilei > Justitie > Închisoare pe viață pentru crimă și viol, dacă victimele sunt copii sau persoane lipsite de ajutor
Închisoare pe viață pentru crimă și viol, dacă victimele sunt copii sau persoane lipsite de ajutor

Închisoare pe viață pentru crimă și viol, dacă victimele sunt copii sau persoane lipsite de ajutor

Serbia a introdus pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru crimă și viol, în condițiile în care victimele sunt copii sau persoane lipsite de ajutor

Serbia și-a amendat marți Codul penal prin introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni precum violul și crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate și persoane lipsite de ajutor. 

Legea Tijana a fost inițiată de către Igor Juric, a cărui fiică Tijana a fost răpită, violată și ucisă în anul 2011. Juric și-a asigurat sprijinul a 160.000 de persoane pentru inițiativa sa și a fost prezent în parlament în momentul votării actului normativ, transmite Agerpres.

Noua lege permite, de asemenea, o pedeapsă de închisoare pe viață, dar cu posibilitatea de eliberare condiționată după executarea a 27 de ani, pentru infracțiuni ca genocidul și alte crime de război, asasinatul politic, criminalitatea organizată și periclitarea ordinii constituționale.