Președintele Klaus Iohannis a acceptat, ieri, no minalizarea se natorului PSD Paul Stănescu la portofoliul Dezvoltării Regionale, în ciuda faptului că DNA instrumentează „in rem” un dosar în care apare numele său. Momentan, procurorii anticorupție anchetează doar faptele, însă pot începe oricând urmărirea penală față de persoana lui Paul Stănescu, dacă din datele și probele existente în dosar reies indicii că noul ministru a săvârșit o infracțiune legată de fapta cercetată.

În această situație, PSD se va afla din nou în situația în care a fost obligat de premierul Mihai Tudose să renunțe la miniștrii Sevil Shhaideh și Rovana Plumb din cauza „problemelor penale” ale acestora. 

Tensiune maximă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ieri, după auzul veștii că Iohannis a acceptat noii miniștri, că nu a avut nicio emoție, pentru că era „puțin probabil” să fie respinși din moment ce „toți trei sunt bine pregătiți” și PSD a câștigat alegerile. Afirmațiile liderului PSD sunt contrazise însă de ședințele repetate pe care le-a avut în ultimele două zile atât cu Mihai Tudose, cât și cu Paul Stănescu, în așteptarea verdictului de la Cotroceni.

Stănescu a declarat, ieri, că nu a încălcat niciodată legea. „În dosarul acela putea fi trecut oricine. Acolo sunt lucruri care vorbesc numai despre Primăria Municipiului Slatina. Atât. Eu ştiu sigur că n-am încălcat legea. Tot timpul m-am străduit să întreb cât mai multă lume, cât mai mulţi oameni care se pricep să nu încalc legea. Nici măcar din greşeală să nu încalc legea”, a zis noul ministru.

În pixul lui Stănescu stau, începând de azi, toți banii care ajung la primari pentru proiectele din teritoriu, adică sute de milioane de lei.

Eroina PSD

Într-o situație similară se află și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea a fost trimisă în judecată în vara anului trecut sub acuzația de luare de mită și spălare de bani, însă mai multe probe strânse de procurori au fost declarate nule în instanță, motiv pentru care pe 27 ianuarie 2017, Curtea de Apel București a decis să retrimită la DNA dosarul pentru refacerea acestuia. În acest moment, DNA are în lucru și acest dosar în care o poate acuza din nou pe Olguța Vasilescu.

Apropiată și ea de președintele PSD, Liviu Dragnea, la fel ca Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu este percepută în PSD drept o „eroină” pentru că are curajul să facă declarații legate de anchetele DNA. În ședința în care PSD a renunțat la Shhaideh și Plumb, Lia Olguța Vasilescu a vrut să demisioneze și ea din Guvern, în semn de solidaritate cu colegele ei, spunând că și ea are dosar în lucru la DNA.

Războiul celor 135

O nouă luptă va începe acum în PSD, după epopeea remanierii. Într-o întâlnire a conducerii partidului din 29 septembrie, Dragnea a cerut o „evaluare” a tuturor celor 135 de secretari de stat, adică întreg eșalonul 2 al Guvernului. „Poate unii sunt buni, poate unii nu sunt buni”, a zis atunci Dragnea. Evaluarea secretarilor de stat va oferi în PSD prilejul a noi răfuieli în principalul partid de guvernământ pentru impunerea favoriților la Palatul Victoria, au relatat surse social-democrate pentru EVZ.

Te-ar putea interesa și: